Z OSTRAVY

Dopřejte si přítomnost jihoamerické přírody! Zoo Ostrava otevřela největší průchozí voliéru La Pampa

Voliéra s jihoamerickými zvířaty se dočkala svého otevření. Stavba byla dokončena v létě minulého roku, ale doposud se čekalo, až se její noví obyvatelé v dosud neznámém prostředí zabydlí. Jméno La Pampa ji bylo přiděleno podle názvu provincie v Argentině, kde žijí všechny druhy zvířat, které můžete ve voliéře spatřit.

Voliéra imituje přirozené prostředí jihoamerické přírody a jedná se o doposud tu největší v ostravské zoo. Mezi její nové obyvatele patří šest druhů ptáků a jeden savec, kteří jsou typičtí pro prostředí Jižní Ameriky.  Speciální pozornost si zaslouží hejno kondorů havranovitých nebo také jediný savec obývající expozici morče divoké.

Do voliéry lze vstoupit dvěma vchody a skrz ni, mohou návštěvníci projít po klikaté cestičce, kterou obklopuje pestrá zeleň, jezírko s vodopádem a kamenná návrší. Přístup je bezbariérový a cesta je přizpůsobena lidem se sníženou pohyblivostí a také pro rodiny s dětmi.

 V nejbližší době by zde měl být umístěn ohrožený zástupce pěvců Kardinálovec zelený. Ostravská zoo se totiž již před rokem zapojila do projektu, který se zaměřuje na ochranu kardinálovců a jejich zachování. „Už v loňském roce jsme zahájili spolupráci s nadací Fundación Tamaikèna, která podporuje projekt na záchranu kardinálovců zelených (Proyecto Cardenal Amarillo). Prostřednictvím programu „Dvě koruny ze vstupu“ tento projekt podpoří i naše zoo,“ sděluje ředitel Zoo Ostrava Jiří Novák.

 Myšlenka vybudování La Pampy vznikla již za působení předchozího ředitele Petra Čolase, který se nejenom vybudováním tohoto unikátního koutu jihoamerické přírody nesmazatelně zapsal do historie ostravské zoo.

Náklady a výstavba voliéry se vyšplhaly na 45 mil. Kč a stavba byla plně financována městem Ostrava, které je zřizovatelem ostravské zoo. Projekt La Pampa byl také přihlášen do soutěže Stavba roku 2021.

 

Karolína Lamaczová

Zdroj fotografií; zoo-ostrava.cz

Zdroj informací; zoo-ostrava.cz

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY