Z OSTRAVY

Dobrá zpráva. Ostravská fakultní nemocnice otevřela v historii první Oddělení zubního lékařství

Z důvodu nedostatku zubařů jak v Moravskoslezském kraji, tak i v celé České republice se Lékařská fakulta Ostravské univerzity (LF UO) společně s ostravskou fakultní nemocnicí rozhodla, že tento dlouhodobý problém změní. Už několik let se ostravská univerzita zasazuje o otevření nového oboru Zubního lékařství a ke konci letošního roku budou již žádat o akreditaci oboru.

Podle děkana LF OU Rastislava Maďara, by fakulta chtěla začít přijímat nové studenty již příští akademický rok 2022/2023.

„Získání akreditace pro obor zubní lékařství je pro naši fakultu prioritou. Abychom pro obyvatele Moravy a Slezska zajistili dostupnou stomatologickou péči, musíme začít vzdělávat nové zubaře přímo v našem kraji,“ sdělil Maďar.

Současně s plánováním a vznikem nového oboru otevřela ostravská fakultní nemocnice historicky první Oddělení zubního lékařství. Oddělení má sloužit nejen pacientům fakultní nemocnice, kteří v rámci léčby potřebují stomatologické ošetření ale také jako studijní pracoviště pro budoucí studenty oboru zubního lékařství.

 

„Rekonstrukce první z plánovaných celkem 4 ordinací nově vzniklého oddělení trvala od poloviny května do konce července. Včetně vybavení vyšla na 1 790 000 korun. Dnešní den vnímám jako velmi důležitý zejména z pohledu dalšího rozšíření poskytované péče pacientům naší nemocnice, ale také jako významný krok na cestě k získání akreditace oboru Zubní lékařství. V nově vzniklém oddělení by budoucí zubaři měli mít vytvořeno zázemí, které ke studiu tohoto náročného oboru potřebují, “ sdělil při slavnostním otevření nového oddělení ředitel FN Ostrava MUDr. Jiří Havrlant, MHA.

Zubní lékařka MUDr. Ivana Zhánělová, která se stala garantem nového oddělení sdělila, že ambulance bude fungovat každý pracovní den a lékaři se budou věnovat především zákrokům, spadajících do skupiny záchovné a protetické stomatologie.

 

 

 

Karolína Lamaczová

Zdroj informací: polar.cz; novinky.cz; ct24.ceskatelevize.cz

Zdroj ilustrační fotografie: pixabay.com

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY