Z OSTRAVY

Z Prahy přestěhováno do Ostravy. Pleskotovo kyvadlo jako pojítko mezi světem techniky a umělecké abstrakce

Architekt Josef Pleskota se již delší dobu podílí na zvelebování Ostravy. Pro tentokrát se jeho autorské dílo v podobě obrovského desetimetrového kyvadla přemístilo z Prahy do Ostravy, kde už nadobro zůstane. Kyvadlo bylo umístěno do Multifunkční auly Gong, která se nachází v industriální Dolní oblasti Vítkovic (DOV).

Ve středu 17. listopadu autor Josef Pleskota poprvé rozhoupal své kyvadlo v aule Gong. Podle mluvčí areálu Evy Kijonkové, by měl objekt sloužit k propojení technické oblasti a umělecké abstrakce.

Podnikatel Jan Světlík, který se již dlouhodobě podílí na renovaci Dolních Vítkovic sdělil při rozhoupání kyvadla toto: "Zde vznikne nový výukový prostor, který bude spojovat výuku matematiky s humanitními vědami. Emoce a vzorce v jednom."

Předtím, než se kyvadlo rozhoupalo v Ostravě, bylo umístěno v kostele Nejsvětějšího Salvátora v Praze. Poprvé bylo rozhoupáno minulý rok na Velikonoce během modliteb. Autor kyvadlo považuje za poctu technickým dovednostem člověka. Podle Pleskota objekt k rozhoupání potřebuje lidskou energii a člověk do něj může vložit svůj neklid, ale také naopak klidnou energii.

Kyvadlo najdete v prvním patře v Gongu na betonové stěně a je vyrobeno ze dřeva a kovu.

"Vydrží se pak kývat přibližně tři a půl minuty, což je doba, po kterou přibližně trvá katolická modlitba Vyznání víry – credo," sdělil Pleskot.

Josef Pleskota je jako architekt pro Ostravu velice významný. Pleskota vede svoji architektonickou kancelář AP ateliér a za svou činnost získal mnoho ocenění. Na základě jeho návrhů došlo k revitalizaci Multifunkční auly Gong, vybudování Světa techniky, Bolt Tower, Heligonky či Zemědělského muzea v Dolní oblasti Vítkovic (DOV).

Aktuálně pracuje Pleskota na návrhu lávky přes řeku Ostravici v centru města, která by DOV propojila s centrem.

 

 

Karolína Lamaczová

Zdroj foto: ČTK

Zdroj informací: archiweb.cz

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY