OSTATNÍ
Vítězný kamion Rallye Paříž-Dakar

Původně se zde nákladní auta Tatra vyráběla, dnes zde vzniklo jejich muzeum

Nedaleko od Ostravy v Kopřivnici se 17. listopadu otevřelo muzeum nákladních aut Tatra. V budově, kde se v minulosti nákladní Tatry vyráběly, si dnes mohou návštěvníci přijít prohlédnout sbírku až osmdesáti nákladních vozů. Těšit se můžete na expozici nákladních vozů od konce 19. století až po současnost. K vidění je zde také automobil, se kterým Karel Loprais vyhrál Rallye Paříž-Dakar nebo kamion, který ujel cestu – Tatra kolem světa.

Prostory nově vzniklého muzea kdysi sloužili k výrobě automobilky Tatra Trucks, která později budovu prodala kraji. Dnes se zde samotná vozidla vystavují. Velká část exponátů pochází ze sbírky majitele Tatra Trucks, který vozy odkoupil od sběratele Jiřího Hlacha. Prohlídka osmdesáti vozidel je rozdělena na čtrnáct tematických bloků, které jsou rozčleněny podle typu vozidla a doby jejich vzniku.

„V muzeu uvidí návštěvníci průřez historií nákladních a užitkových vozidel Tatry. Jde o celkem 80 vozidel a podvozků, k tomu několik desítek motorů a dalších věcí ve vitrínách, které souvisí s výrobou nákladních a užitkových vozidel Tatra,“ uvedl pro Právo ředitel výzkumu a vývoje Tatra Trucks Radomír Smolka.

Nově vzniklé muzeum je součástí Muzea Novojičínská, ve kterém se doposud některé exponáty nacházeli. Donedávna byla nákladní vozidla k vidění na pobočce Muzea Novojičínská v Technickém muzeu Tatra, které se zaměřuje na osobní auta.

Výstava je také doplněna o rozšířenou realitu a projekci videa o historii společnosti Tatra.

„Díky této technologii jsou expozice bohatější, návštěvníkovi například přímo před očima vyroste z vystaveného reálného podvozku celé vozidlo. Zkrátka, co se do budovy muzea nevešlo, mohou návštěvníci poznat v rozšířené realitě. Takto se také třeba seznámí s interiérem vozu nebo s tím, jak funguje motor,“ sdělil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo.

Pro autentičtější vhled do historie Tatry, si zde mohou lidé také přečíst vyprávění bývalých zaměstnanců, které vyzpovídali děti z místních škol v rámci projektu Příběhy našich sousedů.

Muzeum bylo slavnostně otevřeno v úterý 16. listopadu zástupci Moravskoslezského kraje a zpřístupněno pro veřejnost je od 17. listopadu.

 

Karolína Lamaczová

Zdroj informací: muzeumtatra.cz, novinky.cz

Zdroj foto: muzeumtatra.cz

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ