Z OSTRAVY

VELKÝ DAR PŘED RADNICÍ

Reklama na zahraniční obchodní řetězec? Na zámořskou limonádu, jejíž kamión řízený nakofeinovaným Santou se blíží k vánoční Ostravě? Nebo opravdový kouzelný dárek, v jehož útrobách se skrývá skřítky nashromážděný miliardový poklad určený na koncertní halu? Kdepak, to jen do Ostravy dorazilo umění.

Blíží se komunální volby a město po letech převzalo od obvodu organizaci vánočních trhů v historickém centru města. Což je samozřejmě v pořádku. Městská kasa je naditá, a zvláště před volbami politici na nějakou tu obecní zlatku za propagaci navíc nehledí. Všichni tak nějak neblaze tušili, že i letošní Vánoce se díky kovidu a dlouhodobému přístupu vlády a jejího zástupu ministrů zdravotnictví neobejdou úplně bez problémů. Program za 14 milionů ale připravilo město bohužel pouze v jediné variantě. Ta byla vládou ze dne na den zakázána. A tak nám v ulicích a na náměstích zprostředkovává atmosféru Vánoc především vánoční výzdoba.

Výzdobu si zajišťují obvody většinou samostatně. O té nejdůležitější, před Ostravskou radnicí na Prokešově náměstí, rozhoduje vedení města Ostravy. U jejího výběru se v minulosti pořádala anketa, ve které se měli možnost k předloženým variantám vyjádřit svými hlasy občané. A tím mohli do určité míry rozhodnout o tom, jak bude náměstí před budovou radnice, symbolu našeho města, v období svátků vypadat. Na letošní rok nám místní politická elita připravila „obří“ vánoční překvapení nazvané Velký dar. Málokdo ví, že se tento umělecký projekt připravoval dva roky. Tak dlouho se ho dařilo před občany tajit. Až nyní rok před volbami přišel jeho čas.

Těžko říct, jestli zná autorka Velkého daru Erika Bornová tragikomickou historku, kdy chtěli radní Ostravy před davem třiceti tisíc shromážděných občanů nechat dočasně zmizet radniční věž. Akce, která stála radnici dva miliony korun, tehdy skončila fiaskem. Tentokrát se díky nejtěžšímu bednění s vánoční tématikou podařilo nechat na pár týdnů zmizet kašnu s nejtěžší sochou v České republice – Štorkova Ikara. Taky za dva miliony korun. A Ostrava je zase slavná.

Zajímalo by nás, co město jako objednavatel a jeho poradce z městské galerie PLATO zamýšlejí s dílem za dva miliony po skončení Vánoc. Doposud to nikdo neřekl. Patnáct tun materiálu, který nepatří do exteriéru, půjde zřejmě zlikvidovat.

Co bychom udělali s Velkým darem my?

Hned po svátcích bychom zaúkolovali PLATO, sídlící v bývalém Bauhausu (místa mají dost) aby nařezali části, na nichž se nachází obtištěné a malované dekorace na použitelné formáty a ty nabízet a prodat v dobročinné aukci. Erika Bornová je sběratelsky zajímavá autorka a reklamy má dílo už nyní dost. Získané prostředky bychom věnovali na nákup výtvarných potřeb do dětských domovů.

A na příští Vánoce bychom připravili tradiční výzdobu, jakou křesťanské svátky zasluhují.

 

dm, redakce

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY