OSTATNÍ

Nezapomeňte na Den matek

S pohyblivými svátky je vždycky potíž. Jelikož nemají pevné datum, tuším období, ale o termínu se většinou dozvíme náhodou.

Druhá květnová neděle, Den matek, letos připadá na 8. května. Toto datum nicméně není jenom dnem dávání dárků maminkám, ale celosvětovou oslavou mateřství, která má tradici sahající až do starověkého Řecka. Ale kromě matek, které oslavuje celý svět, mají svůj svátek také otcové a děti. A tyto oslavy se blíží taky!

Je pravda, že máloco si zaslouží minimálně svůj vlastní významný den tak, jako matky a mateřství. I když v různých časech, oslavují se matky po celém světě. V některých zemích jsou oslavy spojené s pevným datem, v jiných vychází z křesťanských tradic a slaví se čtvrtou postní neděli, v arabských zemích připadá tento významný den na 21. 3., po americkém vzoru se zase na mnoha místech na světě oslavují matky druhou neděli v květnu. A to i u nás.

Den matek 2

Druhá neděle v květnu je tedy časem, kdy děti dávají svým maminkám dárky, většinou ručně vyrobené. A myslí na to ve školkách i školách, kde děti dárky často vyrábí, secvičují tematická představení a podobně.

Den matek 1

Instituce tohoto svátku pochází ze začátku vsátého století z Ameriky, jeho průkopnicí byla Anna Reeves Jarvis, která bojovala za práva matek obecně. Na její počest byly první oslavy Dne matek v roce 1907, v roce 1912 už byly oslavy oficiální, posvěcené tehdejším prezidentem USA Woodrowem Wilsonem. U nás se Den matek začal slavit v roce 1923 a zasloužila se o to Alice Masaryková, dcera Tomáše Garrigue Masaryka, bojovnice za práva žen a zakladatelka Československého červeného kříže. S nástupem komunismu se u nás dostal do popředí MDŽ a Den matek zůstal spíš okrajovou a soukromou záležitostí. Po roce 89 je ale důvodů k oslavám mnohem víc, tedy i Den matek se zase dostal do širšího povědomí.

8. květen

Což nás přivádí k 8. květnu jako takovému. I když je letos náhodou také Dnem matek, je zároveň Mezinárodním dnem Červeného kříže. A tím to nekončí. V Česku si zároveň připomínáme Den vítězství (dříve Den osvobození, Den osvobození od fašismu, Den osvobození Československa Sovětskou armádou. A ve hře byla data 5., 8., a 9. května. Ano, to vše se vztahuje k jednomu svátku.), což je státní svátek a tedy i den pracovního klidu. Jenom je škoda, že letos je to neděle.

Slaví celá rodina

Matky jsou samozřejmě významnými členy rodiny, nejsou v ní ale samy. Blíží se oslavy Mezinárodního dne dětí, který slavíme 1. června, a dokonce také Dne otců, který u nás připadá na třetí neděli v červnu. Zajímavé je, že Den otců má zhruba stejně dlouhou tradici jako Den matek, nicméně v rámci popularity trošku zaostává.

Den matek v Ostravské ZOO

Oslav Dne matek se letos v Ostravě zhostila zoologická zahrada. ZOO Ostrava nabízí akce pro děti i matky, přednášky a komentovaná krmení zvířat věnovaná samičkám – matkám. Další informace o 8. květnu v ZOO Ostrava naleznete ZDE.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ