Z OSTRAVY

Ostrava žije Olympiádou!

Je tady další rok s velkým „O“! Tedy rok OLYMPIJSKÝ! Ti nejlepší sportovci z celého světa změří během srpna své síly v brazilském Riu de Janeiro. Hry XXXI. olympiády se konají od 5. do 21. srpna a jejich skvělou atmosféru si můžeme vychutnat i v Ostravě!

Historie olympijských her sahá až do roku 776 př. n. l., do starého Řecka, kde se v Olympii na poloostrově Peloponés konaly antické olympijské hry. První moderní letní olympijské hry se konaly v dubnu roku 1896 v řeckých Aténách s účastí 241 sportovců ze 14 zemí světa. Své síly tehdejší sportovní špičky měřily v atletice, cyklistice, šermu, gymnastice, střelbě, plavání, tenisu, vzpírání a v zápasu.

Mapa sportovišť v Rio de Janeiru

Mapa sportovišť v Rio de Janeiru

O 120 let později se na první hry konané v Jižní Americe chystá téměř jedenáct tisíc sportovců za 204 zemí. Soutěže v 28 sportech budou na Olympiádě v Rio de Janeiru rozděleny mezi čtyři zóny: Barra, Copacabana, Deodoro a Maracana. Tamní slavný stadion bude stejně jako během světového šampionátu v roce 2014 hostit kromě části fotbalového turnaje také zahajovací (5. srpna 2016) i závěrečný ceremoniál (21. srpna 2016) olympijských her.

Víte, že? Po 112 letech se na Olympijské hry vrací golf a také ragby o sedmi hráčích, které se na letních hrách objevilo naposledy v roce 1924 v Paříži.

Celkem by mělo do Ria odcestovat až 130 nejlepších českých sportovců! První část výpravy do Brazílie odletí 24. července, dvanáct dnů před startem her (5. srpna). Šéf české výpravy Martin Doktor byl v Brazílii třikrát a za tu dobu stihl vybrat strategicky výhodné ubytování v olympijské vesnici: „Do jídelny to budeme mít 30 metrů.“ Blízko je i autobusový terminál. Sportovci i organizátoři věří, že se jim do začátku her povede dobudovat transportní systém mezi jednotlivými zónami.

Oficiální znak Českého olympijského týmu se inspiroval malůvkou Emila Zátopka

Oficiální znak Českého olympijského týmu se inspiroval malůvkou Emila Zátopka

„Je to jedna z nejhezčích olympijských vesnic v dějinách,“ pochválil Doktor. Po hrách se do bytů pro sportovce nastěhují Brazilci z lepších vrstev, většina bytů je podle pořadatelů dávno prodaná. Rio je město roztančené i hříšné, o tamní kriminalitě kolují divoké legendy.

Víte, že? Brazilci požadovali na takzvaný long list neboli seznam potenciálních účastníků olympiády mimo základní údaje jako je jméno, příjmení a datum narození také příjmení matky v době účastníkova narození, což je brazilská specialita.

Olympiáda pod „Černou hvězdou“

S cílem podpořit v České republice sport, myšlenku olympismu a zároveň napomoci v dlouhodobé snaze změnit přístup českých dětí a mládeže ke sportu vznikl během Olympiády v Soči olympijský park Letná 2014. O jeho velkém úspěchu nemůže být pochyb! Během 18 dní trvání olympijských her v Soči navštívilo sportoviště o 135 000 m2 (21 fotbalových hřišť) v letenském parku přes 400 tisíc dětí a dospělých! V tomto trendu chce Český olympijský výbor pokračovat i letos, kdy se olympijská nálada a myšlenka dostane do více regionů. Olympijské parky během her v Riu vyrostou na Lipně, v Plzni, Pardubicích a také v Ostravě!

Olympijský park v Ostravě podporuje Moravskoslezský kraj i město Ostrava

Olympijský park v Ostravě podporuje Moravskoslezský kraj i město Ostrava

Pro severomoravskou metropoli není sport rozhodně cizí slovo. V roce 2015 byla Ostrava Evropským městem sportu. „Velmi mě těší, že města, v nichž se olympijské parky připravují, považují tento projekt za stěžejní akci roku, kterou žijí naplno už teď. Ostrava je aktivní region, který má ke sportu blízký vztah, a těším se, že olympijskou a sportovní atmosférou budou žít všichni obyvatelé Moravskoslezského kraje,“ uvedl Petr Graclík, generální sekretář Českého olympijského výboru, a dodal: „Olympijský park v Ostravě bude místem, kde se setkává olympijská myšlenka sportu s kulturou, kde vznikají nezapomenutelné zážitky a fanoušci mohou zažít atmosféru her na vlastní kůži“.

Hlavním dějištěm Olympijského parku Ostrava 2016 bude Masarykovo náměstí a Loděnice, kde bude probíhat denní sportovní program. Večer je doplní výstaviště Černá louka, která bude patřit především hudebním vystoupením. Zatímco Masarykovo náměstí a Loděnice budou přístupné volně, na Černé louce se bude vybírat symbolické vstupné.

Olympijský park v Ostravě bude na Masarykově náměstí, Výstavišti a u loděnice na soutoku Ostravice a Lučiny

Olympijský park v Ostravě bude na Masarykově náměstí, Výstavišti a u Loděnice na soutoku Ostravice a Lučiny

„Olympijský park v Ostravě bude místem, kde vznikají nezapomenutelné zážitky a fanoušci mohou zažít atmosféru her na vlastní kůži. Hlavní myšlenkou olympijských parků je podpora sportovních aktivit mládeže a budování pozitivního vztahu ke sportu. Pro školy a místní sportovní kluby se park stane místem, kde si mohou na řadě sportovišť vyzkoušet olympijské disciplíny a skutečně prožít atmosféru tohoto sportovního svátku. Srdcem projektu je centrum Ostravy, které nabídne velký sportovní park, kulturní vystoupení a aktivní program pro návštěvníky,“ doplnil Martin Štěpánek, náměstek primátora statutárního města Ostravy.

Od začátku Olympijských her 5. srpna až do 21. srpna se návštěvníci mohou zúčastnit řady akcí, během dne si vyzkoušet sportovní disciplíny, sledovat přenosy z Brazílie nebo třeba jen odpočívat na písečné pláži u Loděnice na břehu Ostravice. Večer se na Černé louce uskuteční koncerty, kterých je připraveno celkem osmadvacet. Těšit se můžete na Lake Malawi, Annu K, Ewu Farnou, Věru Špinarovou, Support Lesbiens, Nebe, Elis, Naked Floor či slovenskou hudební skupinu No Name. Olympijský park bude otevřen ve všední dny od 13 do 19, o víkendech už od 10 hod. Hudební produkce na Černé louce začne v 19 a potrvá do 22 hod., v pátky a soboty až do jedné hodiny ranní. Přijďte prožít jedinečnou olympijskou atmosféru! Více o olympijském parku v Ostravě se dozvíte na http://www.olympijskeparky.cz/olympijsky-park-ostrava-2016

Víte, že? Olympiáda musí být maximálně bezpečná pro sportovce i fanoušky! Důsledně se na ni proto chystá 35 tisíc lidí z brazilských bezpečnostních složek. V Brazílii je totiž vysoká kriminalita. Uhodnete, ve které zemi se stane každá desátá vražda? Ano, je to v dějišti Olympijských her.

Sporty na olympiádě a seznam českých sportovců v Riu najdete na www.olympic.cz

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY