OSTATNÍ

DPH – Dávka pořádné hudby!

Český hudební rybníček se zase rozrostl o nové seskupení! Honza Kopečný, Dan Barták a Petr Ryšavý. To jsou 3 kluci se smyslem po ironii a legraci, kteří dali dohromady moderní, multižánrové hudební seskupení DPH. Pilotní singl SELFIE je jedním ze směrů, kterým by se tato hudební formace chtěla vydat. Videoklip je plný tance a energie, přičemž jeho cílem je velká hudební party plná krásných lidí se smyslem pro humor.

Asi každého překvapí název DPH! Je to jen zkratka vašich křestních jmen nebo je v tom i něco jiného, třeba tajná láska k finančnictví nebo daním?

Dan:     Po dlouhém brainstormingu, kdy jsme s klukama usilovně přemýšleli nad názvem našeho uskupení, jsem nakonec vyslovil zkratku DPH a jestli si to dobře pamatuji, tak v okamžiku vyřčení jsme se všichni tomuto názvu začali upřímně smát, což byla známka toho, že toto jméno naší skupiny splňuje přesně to, co jsme od něj chtěli.

Petr:     Prvotně jsou to zkratky našich jmen, ale jak už říká Dan – při vyslovení nápadu DPH začal neutuchající smích a bylo jasné, že tento dvojsmyslný název byl jasná volba.

Honza: Neznám nikoho, kdo by měl DPH (daň z přidané hodnoty) rád, ale věřím, že naše DPH si všichni oblíbí.

 

Petr, Dan a Honza v akci!

Petr, Dan a Honza v akci!

Jak jste se dali dohromady?

DPH:    Jako kolegové a kamarádi se známe už delší dobu a spolupracovali jsme spolu na několika hudebních projektech. Jednoho dne jsme dali hlavy dohromady, vytvořili společnou vizi a taky celkový koncept této nové skupiny.

Právě teď vysíláte do světa svůj první singl Selfie. Přiznejte se nám, co vy a selfie, propadli jste taky téhle mánii?

Dan:     Já osobně si selfie dělám jen velmi výjimečně, ale spíš se divím ostatním, jelikož některé selfie fotky mě tak rozesmějí (jak se slunečními brýlemi špulí pusu na záchodech s vystrčeným zadkem), že to u mě mnohdy hraničí až se škodolibostí.

Petr:     Podle mě slouží selfie jako sociální chlubítko na momenty typu:  “Koukejte, kde jsem. Koukejte, s kým jsem. Koukejte, co jím.” A i já mám občas potřebu se chlubit. :-) Takže, ano, já jsem selfie zasažen.

Honza: Selfie beru jako sociální pojem, který se těší velké oblibě. Jak jsem se ale dočetl z několika informačních portálů, jsou dokonce případy, kdy kvůli dokonalé selfie lidé zemřeli. Proto chceme poukázat, že nic se nemá přehánět.

 

Pojďme ale k písničce. Jak vznikla?

DPH:    S námětem, že bychom si mohli udělat legraci ze selfie, přišel Honza. Poté Dan sednul k piánu a asi během dvou dnů složil píseň SELFIE, včetně textu a tak náš nový singl přišel na svět.

 

Máte za sebou i natáčení videoklipu. Jak jste si to užili?

Dan:     Bylo to úžasné, leč velmi náročné natáčení. Já osobně jsem si to užil hodně, nicméně potom jsem spal skoro dva dny v kuse.

etr:     Teplo, zima, vydýchaný vzduch, únava, strach, napětí, radost, euforie  – to všechno provázelo náročné dny natáčení. Nicméně už jen ze snímku “klip o klipu” je vidno, že první videoklip skupiny DPH bude stát za to!

Honza: Pokud se chcete cítit například jako Rolling Stones, tak natočte klip s tak profesionálním týmem jako jsme měli my! A za to jim patří dík. Byl to opravdu velký zážitek.

V první písničce Selfie chtějí kluci poukázat, že nic se nemá přehánět.

V první písničce Selfie chtějí kluci poukázat, že nic se nemá přehánět.

Koukala jsem, co všechno děláte a není mi nějak jasné, kdy stíháte být DPH? Museli jste omezit své jiné aktivity?

Dan:     Vzhledem k tomu, že právě píšu nový, původní muzikál MEFISTO, který bude mít premiéru 3. 11. v pražském divadle Hybernia, tak se přiznám, že je to pro mě velice náročné si udělat čas na cokoliv, co se jmenovaného muzikálu netýká. Nicméně praxe mě vycvičila, jelikož to není poprvé ani naposled co se naplno věnuji dvěma projektům najednou a tím pádem věnuji teď veškerý svůj volný čas projektu DPH.

Petr:     Přes den člověk zkouší v divadle, pracuje, podniká. Na večer jdeme odehrát představení do divadla, no a kolem 22. hodiny se scházíme u Dana ve studiu a tvoříme.

Honza: Člověk může mít mnoho aktivit, ale vždy si uvědomí, čemu chce obětovat nejvíce času. A já věřím DPH.

 

Co DPH v nejbližších dnech, týdnech a měsících čeká?

DPH:    Tím, že se dotočil klip, naše práce rozhodně nekončí, ba naopak. V první řadě se moc těšíme na finální výsledek v podobě hudebního videoklipu k písni SELFIE, který by měl do konce června 2016 spatřit světlo světa. V neposlední řadě to je také i příprava repertoáru na živé vystoupení, což má na starosti Dan, náš hudební producent, skladatel a textař.

 

A zásadní otázka na závěr! Máte rádi LEČO?

Dan:     Lečo nemusím.

Petr:     Rozhodně ano! Ale jen od babičky.

Honza: Je to stejné jako s daní z přidané hodnoty a naším DPH. Lečo moc nemusím, ale vaše LEČO mě baví.

 

Děkujeme a přejeme hodně úspěchů!

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ