OSTATNÍ

Františkovo Desatero aneb jak žít šťastný život

Papež František je v mnoha ohledech naprosto jiný, než jeho předchůdci. Je obyčejný, skromný a svým vystupováním a názory často působí jako zjevení. A to v tom nejlepším slova smyslu. Nedávno hlava katolické církve pro venezuelskou televizi předal lidem své rady pro spokojený život. Jeho „desatero“ nekonkuruje tomu biblickému. Je to prostý návod, jak žít, aby měl život smysl.

Nemusíte věřit v Ježíše Krista, Aláha, Hospodina ani kteréhokoliv jiného boha, abyste se mohli řídit tímto desaterem. Někdy se stačí zastavit, zhluboka nadechnout a zamyslet se na tím, kam se všichni (mnohdy tak nesmyslně) ženeme. Zkusme si osvojit i jediný bod z doporučení současného papeže a bude se nám žít snáz.

Papež František

Papež František

  1. Pravidlo první: Žij a nech žít.Zní to naprosto banálně, ale sami se tím často neřídíme. Přestaňme ostatním říkat, jak by měli žít, jíst, cvičit, vychovávat své děti. Zaměřme se na svůj život, aby byl co nejspokojenější.
  1. Pravidlo druhé: Dávej druhým sebe. Chcete udělat to nejlepší pro své děti, rodiče, kamarády? Myslíte, že když budete sedět hodiny v práci navíc, abyste oni to ocení? Vezměte své děti na kolo, pozvěte rodiče na čaj a s kamarády si opečte buřty. To nejlepší z vás jste vy samotní a čas, který svým blízkým věnujete, vám oplatí svou láskou a přátelstvím.
  1. Pravidlo třetí: Životem jdi klidně. Zatímco odevšad vnímáme, že bychom měli neustále měnit práci, cestovní destinace i partnery, František nabádá ke zklidnění a zpomalení. „Zkusme být laskaví, pokorní a klidní.“
  1. Pravidlo čtvrté: Zdravě trávit volný čas. František tím zjevně nemyslí potit se ve fitku. Zkusme si po práci zajít s manželem na procházku, nechat mobily doma. Co takhle si místo nákupu v obchoďáku zajít se synem zahrát fotbal? A ke zdravému trávení volného času patří i zdravé stravování a to hned ze dvou pohledů – doma připravená večeře stmelí vaši rodinu jako tým a společné večeře fungují jako malé domácí porady. „Rodiny by rovněž během společného stolování měly vypnout televizi. Televize sice je důležitý zdroj informací, při jídle lidem ale znemožňuje, aby spolu komunikovali.“ A odložíme i telefony a tablety.
  1. Pravidlo páté: Neděle má být svátkem. Na tento fakt už upozorňují i psychologové. Češi zapomínají vypínat a světit neděli. Nebo úterý. Nebo pátek. Je jedno, který den to bude, ale během tohoto dne bychom skutečně neměli pracovat. A to vůbec. Ani sekat zahradu. Ani žehlit. Ani vyřizovat maily. Prostě se věnovat sobě samým, dětem a samým příjemným věcem. Zajděme si na masáž, na hřiby do lesa nebo se začtěme do knížky. Jeden den v týdnu zmáčkněme tlačítko OFF.
  1. Pravidlo šesté: Hledejme nové cesty, jak pro mladé lidi vytvořit důstojná pracovní místa. Vychovávejme své děti ve skromnosti a k vědomí, že práce je součást života. Veďme je ke vzdělání a podporujme je na cestě za jejich snem. Ať už je jakýkoliv.
  1. Pravidlo sedmé: Respekt a starost o přírodu.Táže se: „Nepáchá lidstvo sebevraždu tím, jak bezohledně a tyransky zachází s přírodou?“ Příroda nám ze sebe dává vše, co může. Děláme to ale i my?
  1. Pravidlo osmé: Stop negativitě. Nebuďme negativní. „Když mluvíme špatně o druhých, ukazuje to na naše nízké sebevědomí. Zdravé je umět se rychle přenést přes negativní věci.“ Pokud je člověk soustředěný na sebe, často propadá zmaru, nespokojenosti. Není blažený. Papežova předchozí pravidla vedou k cestě ven ze sebe. K blaženosti.
  1. Pravidlo deváté: Respektujme víru druhých. František říká, že „Přivádění druhých na svou víru je ten nejškodlivější a paralyzující aspekt všech náboženství“. Tvrdí, že církev nemá lidi přemlouvat, aby byli křesťany, má je přitahovat. Respekt k jiné víře, jiným postojům, ovšem vyžaduje jeden zásadní předpoklad, který Bergoglio zřejmě splňuje – vnitřní jistotu. Pokud člověk nevěří tomu, co sám hlásá, o to víc musí druhé nutit, aby s ním souhlasili.
  1. Pravidlo desáté: Pracuj pro mír.„Žijeme v čase mnoha válek. Po míru musíme hlasitě křičet.“ Nebuďme lhostejní k tomu, co se děje v naší zemi a ani v zemích okolních. Pomozme lidem, kteří pomoc potřebují.

 

Takto skromně žije papež František. Žádná milionová sídla. Jen skromnost. Foto zdroj: cnn.com

Takto skromně žije papež František. Žádná milionová sídla. Jen skromnost. Foto zdroj: cnn.com

František je papežem římskokatolické církve, ke které se hlásí po celém světě na 1,2 miliardy lidí. Konkláve kardinálů ho zvolilo ve středu 13. března 2013, druhý den volby v pátém kole. Vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio pochází z Argentiny, kde působil jako arcibiskup s hodností kardinála. Jeho kořeny jsou však italské. František je 266. papežem v řadě, jako první ze všech si vybral toto jméno.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ