POLITIKA

Martin Dědic u soudu: Obžaloba je jen představou státního zástupce

Před ostravským krajským soudem dnes začala velmi sledovaná kauza. Velká korupční aféra spojena s ostravským lobbistou Martinem Dědicem, ostravskými zakázkami a také politiky, mezi nimiž kraluje exhejtman Miroslav Novák. Obžalováno je osm lidí a čtyři firmy.

Lobbista Martin Dědic dnes před soudem odmítl tvrzení obžaloby, že manipuloval s některými ostravskými veřejnými zakázkami a za úplatky pomáhal firmám k jejich získání. Obžalobu označil za pouhé představy státního zástupce. Trestní řízení také považuje za zmanipulované a nezákonné. Podle obžaloby ale na úplatcích získala jeho firma okolo 30 milionů korun. Celkem dnes před soud předstoupilo osm lidí a čtyři firmy.

Obžalovaný Martin Dědic v jednací síni Krajského soudu v Ostravě.

Obžalovaný Martin Dědic v jednací síni Krajského soudu v Ostravě.

Dědicovi hrozí až 12 let vězení, ostatním obžalovaným tresty v rozmezí dva roky až osm let. Podle obžaloby měl Dědic velmi úzkou vazbu nejen na ředitele městských společností Dopravní podnik Ostrava a Městská nemocnice Ostrava-Fifejdy, ale i na regionální politiky, například bývalého hejtmana Miroslava Nováka (ČSSD), či dnes už také bývalé náměstky ostravského primátora Simonu Piperkovou či Lumíra Palyzu (oba ČSSD).

Díky těmto vazbám měl podle obžaloby informace o veřejných zakázkách dopravního podniku a nemocnice. Zadávací kritéria údajně ovlivňoval tak, aby vyhovovala jím vybrané firmě. Za takové zprostředkování zakázky pak inkasoval provizi. Celkem takto podle státního zástupce vydělal okolo 30 milionů korun. Zda ze získaných úplatků dál ještě někoho z úředníků či zaměstnanců městských společností vyplácel, se v obžalobě neuvádí.

Lumír Palyza a Miroslav Novák - dva muži z čela ČSSD, kteří udržovali víc než přátelské vztahy s Martinem Dědicem

Lumír Palyza a Miroslav Novák – dva muži z čela ČSSD, kteří udržovali víc než přátelské vztahy s Martinem Dědicem

„Naprosto se distancuji od obvinění uvedených v obžalobě,“ řekl Dědic dnes před soudem. Tvrdí, že nikdy nezneužíval své vztahy s pracovníky magistrátu, aby ovlivňoval veřejné zakázky a o fungování městských firem se vůbec nezajímal. Naopak se dnes snažil zpochybnit práci policie i státního zastupitelství. Žalobce Vít Koupil je podle něj zaujatý a během vyšetřování prý někdo v Dědicův neprospěch manipuloval s důkazy. „Vše je pouhá představa státního zástupce,“ řekl nakonec Dědic.

Koupil je opačného názoru. Podle obžaloby Dědic ovlivňoval zakázky na nákup tramvají pro ostravský dopravní podnik, zakázku na nákup zdravotnického zařízení pro nemocnici či stavební práce v jejím areálu. Nejprovázanější podle Koupila byla Dědicova spolupráce se společností Pragoimex. V obžalobě je uvedeno, že ve spolupráci s vedením dopravního podniku a jeho zaměstnancem nastavil kritéria zakázek tak, že nabídku mohla podat jen tato firma.

V případě společnosti Pragoimex se jednalo například o zakázku na dodávku 15 zrekonstruovaných tramvají T3, dodávku nízkopodlažní tramvaje či rekonstrukci osmi vozů T3. Byly to zakázky v hodnotě dosahující 500 milionů korun. Podle obžaloby za to firma vyplatila úplatky v hodnotě dosahující 23 milionů korun. Vše bylo administrativně vyřešeno smlouvou o poskytnutí poradenských služeb.

Zdroj: ČTK

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA