POLITIKA

Moravskoslezský kraj má nové vedení

Na ustavujícím zasedání krajského zastupitelstva (10. listopadu 2016) byl zvolen v pořadí čtvrtý hejtman, kterým se stal Ivo Vondrák z hnutí ANO.

Nový hejtman kraje bude plnit úkoly v oblasti strategického rozvoje kraje, zahraničních vztahů a bezpečnosti. Kraj spolu s ním povede osm nových náměstků, na zastupitelstvu byli zvoleni také další členové krajské rady. Prvním náměstkem hejtmana s odpovědností za kulturu a památkovou péči se stal Lukáš Curylo (KDU-ČSL), Jakub Unucka (ODS) se stal náměstkem pro chytrý region a dopravu a Jaroslav Kania (ANO) pro finance, majetek a investice. Martin Gebauer (ANO) bude spravovat zdravotnictví, Jarmila Uvírová (ANO) je náměstkyní pro životní prostředí a zemědělství, Jan Krkoška (ANO) bude dohlížet na regionální rozvoj, turistický ruch, evropské fondy a operační programy, Jiří Navrátil (KDU-ČSL) povede resort sociálních věcí a Stanislav Folwarczny (ODS) školství a sport. Neuvolněnými radními se stali Radomíra Vlčková (ANO) a Vít Slováček (KDU-ČSL).

Novou krajskou koalici tvoří hnutí ANO (v radě kraje má šest mandátů), lidovci (tři mandáty) a ODS (dva mandáty). Nová koalice má v pětašedesátičlenném krajském zastupitelstvu většinu 36 hlasů, opozice (ČSSD, KSČM a Koalice SPD a SPO 29 hlasů).

V prvé řadě jsem moc rád, že se nám podařilo sestavit konstruktivní, a věřím, že i pevnou koalici. V současnosti pracujeme na  programovém prohlášení, které chceme mít hotové do konce roku. Musíme připravit dlouhodobou i střednědobou strategii rozvoje našeho kraje. Mezi společnými cíli je například řešení zaměstnanosti, konkrétně lepší propojení nezaměstnaných s volnými pracovními místy. Dále jsem přesvědčen, že nebude chybět podpora inovací a podnikání, bude nutné řešit problémy s dopravní obslužností a také se musíme věnovat problematice řízení nemocnic. Prvním úkolem, který nás ale čeká, je schválení krajského rozpočtu. V tuto chvíli se detailně seznamujeme s návrhem tak, abychom vše stihli podle plánu,“ sdělil nově zvolený hejtman MSK Ivo Vondrák.

Zdroj: www.msk.cz

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA