Z OSTRAVY

Ostravané touží vystoupit z davu. Chtějí originály

Nechtějí mít peněženku, kterých stroje vyrobily tisíce. Přejí si vlastnit šperk, za kterým se schovává příběh jeho autora, koupit si ručně dělané kožené boty, nebo si zapisovat poznámky do deníčku vyrobeného z papíru, který už má něco za sebou. I v Ostravě je čím dál více lidí lačnících vlastnit originály a utrácet peníze přímo u těch, kteří je vyrobili. Přibývá také míst a akcí, kde takové věci zákazníci seženou.

Jeden takový prostor vznikl přímo v centru města, kde se zhruba před rokem a půl objevil v Poštovní ulici obchůdek s designem Ty Identity. Myšlenka otevřít obchod s nabídkou výrobků několika autorů se jeho majitelce Ivaně Mifkové v hlavě usadila asi před dvanácti lety. „Nejen proto, že tady nic takového nebylo, ale spíš z nadšení pro autorskou tvorbu a inspirace z jiných metropolitních měst, kde jsou takové obchody běžná věc. Několik let ležel nápad v mé hlavě a velmi pomalu se formoval do konkrétní představy. Teprve když se v centru města začaly razantně prázdnit obchody, naskytla se dobrá příležitost najít vhodný prostor a splnit si tento sen,“ přibližuje mladá žena, jak začínala s podnikáním. Pro originály si k ní chodí lidé různého věku, více ženy.

Pro mnohé je slovo design spojeno také s větší útratou, cena ale nemusí být o tolik vyšší než u sériových výrobky z běžných obchodů. „Náklady na výrobu jsou větší, ale výsledkem by měly být kvalitně zpracované produkty, často v limitovaných edicích, což je u módy například jeden z hlavních důvodů, proč si je lidé pořizují. Všichni už dnes vědí, jak velká je nesrovnatelnost kvality oblečení koupeného v obchodních řetězcích oproti autorské tvorbě, kde si každý správný designér ve svém vlastním zájmu zakládá na dobrých materiálech, kvalitním zpracování a samotné myšlence. Navíc většina designérů tvoří kousky, které nejsou sezónní, ale nadčasové a vydrží roky,“ popisuje Ivana Mifková a jako příklad uvádí dětské hračky. „Když se podíváme do typického hračkářství, které najdeme v každém obchodním centru, valí se na nás hromada plastu, často nebezpečného, blikajícího a hlasitého. Je to smutné,“ říká. V Ty Identity najdou zákazníci jednoduché hračky z dílny dvou českých designérů. Jejich hračky nabízejí dětem prostor pro fantazii.

Každý autor má v Ty Identity svůj vyhraněný výstavní prostor, aby vynikala sjednocenost a ucelenost kolekcí. Tu svou má v obchůdku i mladá autorka tvořící pod pseudonymem Papidu. Nadchla se pro papír a zákazníkům nabízí deníčky, sešity, bloky, diáře, ale i šperky z materiálu, který ona sama považuje za fascinující. „Uchvacuje mě jeho tvárnost, vůně a zároveň praktické využití. Papír je nosič. Nosič myšlenek, našich stop. Je jednoduchý, dostupný, magický, a to bezmezně a bez podmínek pro každého. Takže z tohohle pohledu pro mne bylo naprosto snadné na něm totálně uletět. Odjakživa mě prostě bavil,“ popisuje Papidu. Papír je pro ni naprosto bezedná materiálová studnice. Vyrábět a tvořit se z něj prý dá cokoli. „Mou současnou hlavní myšlenkou je zpracovávat odřezový a zbytkový papír nebo papír, který někde zbyl a už se nedá použít ke svému původnímu účelu. Takže v mé dílně najdete všelijaké zbytky papírů různých barev, recyklované, luxusní, metalické, barevné, bílé, strukturované, hladké, malé gramáže, velké gramáže, lepenky, kartony, prostě všechno možné,“ vyjmenovává.

Inspiraci sbírá všude kolem, především ale v materiálu samotném. Zvlášť když ho má k dispozici pouze v omezeném množství, formátu, barevnosti. „Tehdy mě práce náramně kreativně nabíjí. Taky chci, aby se dalo použít všechno, bylo to praktické a oku lahodící,“ míní autorka. Pevně věří, že se designem dokáže uživit. Teď je ve fázi svého soukromého startupu. „Věřím své myšlence, že osobitost, individuální ruční zpracování, péče pro každý jeden produkt má prostě svou cenu,“ myslí si Papidu.

Své místo i oblibu zákazníků si v Ty Identity našla také Zahrada na niti autorky Lenky Hrubé. Propadla japonským kokedamám a „levitujícím“ rostlinám v něčem, co se dát nazvat skleněným akváriem. „Postupně jsem přišla na vlastní způsob jejich výroby a začala jsem tvořit kokedamy z běžných pokojových rostlin, aby byly nenáročné na údržbu. V našich podmínkách je celoroční venkovní pěstování kokedam téměř nemožné a bonsaje jsou pro pěstování dost náročné,“ píše Lenka Hrubá na svých webových stránkách, jejichž součástí je také blog. Kromě závěsných kokedam najdete v Zahradě na niti i závěsná aerária různých tvarů a velikostí. Ano, kromě akvárií a terárií existují i aerária, od latinského slova aer – vzduch, právě proto, že jsou ve vzduchu zavěšena. Aerária i terária vznikají ručně podle Lenčiných návrhů  v české sklárně a jsou foukaná z velmi odolného technického skla. Osazuje je různými druhy rostlin, a tak vznikají takové malé mikrosvěty ve skle.

Sama majitelka Ty Identity Ivana Mifková tvoří pod značkou ArtGi šperky a designové oblečení s jednoduchými grafickými prvky. Vést obchod a zároveň vyrábět je pro ni náročné. „Myšlenky se rodí ve velkém množství, jen není časový prostor je všechny realizovat. Naštěstí mám v obchodě dvě slečny, které mi pomáhají s prodejem a různými věcmi kolem chodu podniku,“ říká Ivana Mifková. I ona ve svém obchodě pravidelně utrácí.

„Ráda nosím svou vlastní módu a nakupuju ve svém obchodě od ostatních autorů jak oblečení, tak i produktový design nejen pro sebe, ale i pro své blízké. A pak většinou na různých designmarketech, kam často jezdím. Co se týče módy, upřednostňuji jednoduché, minimalistické a nadčasové kousky. Mám ráda Anouk de Poulain, Muxu, Verver design, CITY FOLKLORE, zálusk si dělám na kabát od SOOLISTY a miluji kompletně ručně vyrobené celokožené boty, které mi ušil Denis Gordějev. Průběžně mi posílal fotodokumentaci z výrobního procesu, takže se z tohoto kousku stala moje srdeční záležitost. Navíc vím, že mi ty boty vydrží, mám na ně doživotní záruku a péči jejich autora,“ líčí.

V Ty Identity se momentálně připravují na blížící se Vánoce. „Milí zákazníci, přijďte, určitě si vyberete, ať už hledáte dárky pro ženy, muže nebo děti. Pro děti, hlavně pro ty nejmladší, budou v brzké době v nabídce hned tři značky zabývající se výrobou krásných dřevěných hraček, ale i pár knížek a autorské CD. Pro ženy šperky z drahých kovů, nerezu, kamene, betonu i lana. Nově máme stříbrné i zlacené šperky od Soul Jewellery. Plstěné i kožené tašky, psaníčka, peněženky. Neobyčejné kousky do šatníku,“ láká Ivana Mifková.  Muži u nás najdou kravaty, motýlky a další věci od Bubibubi ties, spoustu diářů a zápisníků.  Dřevěné stojany na stůl do kanceláře i domů, dřevěná pouzdra na platební karty, kartónové budíky, lampy a také drobnější nábytek a další drobnosti z oblasti home decor.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY