ZDRAVÍ A SPORT
Aplikace pro pacienty s poruchou řeči

Aplikace, která pomůže nemluvícím pacientům

Mobilní aplikace dnes dokáží počítat naběhané kilometry, poradit s výběrem restaurace nebo rozpoznat jedlé houby. Čím dál častěji se tablety a mobily využívají také ve zdravotnictví. Staniční sestra z neurologie Vítkovické nemocnice vymyslela aplikaci, díky které se dokáží s pacienty domluvit beze slov.

Na neurologickém oddělení Vítkovické nemocnice leží například pacienti po cévních mozkových příhodách i úrazech hlavy. U některých se objevují problémy s pohybem nebo řečí. Pro ně vymyslela staniční sestra Eva Haxha pomocníka – speciální aplikaci pro chytré mobily a tablety, se kterou se dorozumí, aniž by museli mluvit.  

Aplikace založená na komunikaci pomocí jednoduchých obrázků a doteků prsty je určena především pro vstupní vyšetření a zjištění jeho základních potřeb a obtíží pacienta. „Získávání informací v rámci vstupního sesterského posouzení je u pacientů s řečovými problémy velmi těžké, často nedostatečné a neúplné,“ vysvětluje Eva Haxha, proč aplikace vznikla. Nápad přišel v době, kdy si dodělávala vzdělání na vysoké škole. „Tématu komunikace u pacientů s řečovými problémy jsem se věnovala i ve své bakalářské práci. V ní jsem navrhla i možná řešení a tak nějak jsem si začala uvědomovat, že by to mohlo v praxi opravdu pomoci,“ říká staniční sestra.

 Teoretickou myšlenku proměnila v realitu loni, kdy spolu s programátory vytvořila aplikaci pro systém Android, která je volně ke stažení a zjednodušuje práci jak zdravotním sestrám, tak například i lidem, kteří se starají o své nemocné blízké v domácích podmínkách. 

Na trhu je dnes velké množství dalších aplikací, které pomáhájí pacientům. Od loňského roku například také aplikace Záchranka. Po stisknutí nouzového tlačítka v aplikaci dojde k automatickému vytáčení linky 155. Současně se odešlou také důležitá data – například GPS polohu, ale také údaje o alergiích nebo užívaných lécích. Tento nápad má urychlit příjezd záchranné služby.  

Speciální aplikaci si také mohou stáhnout lidé, kteří se léčí s lupenkou. V mobilním telefonu či tabletu tak najdou nejbližší centra léčby, mohou se také objednat k lékaři nebo si založit vlastní deník, kde si budou psát zápisky o vývoji nemoci. 

Ještě o krok dále jsou vývojáři aplikací v Americe. V budoucnu by mohly mobily fungovat třeba jako rentgen – pokud si zlomíte ruku, zvládnete si ji „vyfotit“ stejně jako odborníci v nemocnici. 

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT