Z OSTRAVY

Koupání bez obav!

Chystáte se o víkendu k vodě! Tak můžete vyrazit bez obav na koupaliště i k přírodním nádržím. Podle hygieniků koupání v přírodních nádržích Moravskoslezského kraje nepředstavuje pro lidi zdravotní riziko. Výjimkou je pouze nádrž Brušperk na Frýdecko-Místecku, kde Vám kvůli přítomnosti cerkárií ve vodě hrozí vyrážka.

Hygienici v tomto týdnu odebírali vzorky v přírodních koupalištích v okresech Nový Jičín a Frýdek-Místek. Pravidelné monitorování bylo zahájeno i v nádrži Olešná, která nebyla v minulé koupací sezoně využívána ke koupání kvůli odtěžování sedimentů. Teplota vody v nádržích Kacabaja, Čerťák, Údolí mladých a Větřkovice na Novojičínsku a Žermanické přehradě i nádrži Baška na Frýdecko-Místecku se pohybuje kolem 21 °C a kvalita je podle hygieniků nadále vyhovující.

Koupání v Žermanické přehradě v současnosti nepřináší žádné riziko

V regionu už se postupně otevírají také letní koupaliště. Hygienici tak budou dělat také pravidelné kontroly v těchto areálech, kdy budou odebírat kontrolní vzorky vody a dohlížet na plnění dalších povinností provozovatelů. Provozovatel všech ostravských letních koupališť Sareza je na sezónu připraven a otevřeno má už od víkendu 27. května. Vyrazit k vodě s dětmi tak můžete do Vodního areálu Ostrava-Jih, kde se okoupete v bazénech s vodou okolo 21 °C. Otevřeno tady mají od 9 do 20 hodin. V Ostravě-Porubě na vřesinském koupališti je voda ještě teplejší! Dostahuje 22 °C a užít si zde na tobogánech, dětských atrakcích nebo sportovištích můžete od 9 do 18,30 hodin. Čapkárna v Moravské Ostravě je otevřená od 9 do 19 hodin a čeká Vás tady osvěžení s teplotou vody 22 °C.

Na koupališti v Ostravě-Jihu si dosystosti můžete užít i tobogánů. Zdroj foto: Sareza.cz

Venkovní koupaliště krytého bazénu v Ostravě-Porubě je jako jediné zatím uzavřené. "Na koupališti dochází k dokončovacím stavebním pracem, které jsou spojeny s rozdělením venkovního bazénu na 2 menší bazény, rekonstrukci terasy nebo schodiště u bazénu," informovali nás na infolince společnosti Sareza. "Z tohoto důvodu bude od 3. 6. k dispozici v případě pěkného počasí terasa s lehátky nad bufetem vč. bufetu u terasy i s posezením. Venkovní bazény, dětské brouzdaliště a travnatou louku otevřeme 12. 6. v případě pěkného počasí." Na všech koupalištích už platí nový ceník, který je o 5 až 10 Kč navýšený oproti loňskéhmu roku. Z peněženky tak vytáhnete kolem 100 Kč za dospělého a 80 Kč za dítě na celý den. 

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě jsou k dispozici na webových stránkách www.khsova.cz. Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž k dispozici informační tabule, na kterých lze najít informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY