Z OSTRAVY
Zdroj foto: iDnes.cz

V kostele zazní vážná i rocková hudba

Svatováclavský hudební festival, který se věnuje duchovní hudbě, nabídne letos 35 koncertů. "Vystoupí na něm i Dan Bárta s jazzovým triem a filharmonií. Zahrají například skladby kapely Led Zeppelin," řekl ředitel přehlídky Igor Františák. Festival se od 4. do 28. září uskuteční ve dvacítce měst Moravskoslezského kraje, poprvé v Bílovci, Jablunkově a Českém Těšíně. Celkem navštíví 29 kostelů.

Festival zahájí koncert v katedrále Božského spasitele v centru Ostravy. Na něm se představí Filharmonie Brno, Český filharmonický sbor, sopranistka Kateřina Kněžíková a švýcarský barytonista Rudolf Rosen. Uvedou Německé requiem 45 Johannese Brahmse. "Obě tělesa v Česku patří mezi špičku a skvělé renomé mají i v zahraničí," řekl Františák. Ani o kvalitách Kněžíkové podle něj není důvod pochybovat. V koncertním provedení opery Don Giovanni zazpívala po boku tenoristy Plácida Dominga.

Jednou z hvězd festivalu bude Dan Bárta, který vystoupí v evangelickém Kristově kostele v Ostravě. Zdroj foto: aktuálně.cz

Hned na dvou koncertech se představí ostravská Janáčkova filharmonie. V Evangelickém kostele v centru Ostravy zahraje společně s dětským sborem Permoník například Dantovskou symfonii S. 109 Franze Lista. V českotěšínském evangelickém kostele pak stejný orchestr vystoupí společně s německým barytonistou Henrykem Böhmem. Zazní například Čtyři vážné zpěvy opus 121 Johannese Brahmse.

Koncert, který se vymyká zaměření festivalu, se uskuteční v evangelickém Kristově kostele v Ostravě. Dan Bárta tam v doprovodu jazzového tria Roberta Balzara a Filharmonie Brno zazpívá například píseň No Quarter kapely Led Zeppelin. Informace k programu festivalu zájemci najdou na stránkách www.shf.cz

Zdroj: ČTK

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY