ZAHRANIČÍ

Lečo na cestách – Irsko

Asi každý zná reklamu se sloganem „Drsná země, jemná whisky“. Jak je to s tou whiskey necháme na chuti každého, drsná země ale Irsko rozhodně je. Smaragdový ostrov plný dlouhých zelených plání, nekonečných pastev a vysokých útesů, je ošlehaný deštěm a silným větrem. Přesto si tuhle zemi zamilujete! Je plná dechberoucích míst a srdečných lidí, je domovem U2 i legendárního piva Guiness.

Irsko – Smaragdový ostrov bez hadů

Irsko je s necelými 85 tisíci kilometry čtverečními druhým největším z Britských ostrovů. Ten z pěti šestin zabírá Irská republika. Ten poslední ždibec patří Severnímu Irsku, které je součástí Spojeného království Velké Británie. K oddělení Irska od Velké Británie došlo 6. prosince 1922, jen jediný den na to se ale Severní Irsko rozhodlo ke Království zase připojit.

KAM VYRAZIT? Irsko se tradičně rozděluje do 4 provincií: Connacht, Leinster, Munster a Ulster. Ty jsou
pak rozděleny na hrabství. Ty jsou podobné našim okresům. Celkem jich je 32 z toho 6 patří Severnímu Irsku.

V Jihovýchodním Irsku navštivte hrad v Kilkenny, patřící rodu Butlerů a palladiánské paláce v Russboroughu. Na jihozápadě si zajeďte do městečka Cork – proslulého dlouhou tradicí uměleckých řemesel a hvězdicovité pevnosti Charles‘ Fort v Kinsale.

Dolní tok Shannonu je oblastí středověkých pevností, významných historických měst a nádherné irské hudby. Tady rozhodně nevynechejte nádherná vápencová území na plošině Burren a důležitá naleziště z doby kamenné, mimo jiné sídliště u jezera Lough Gur.

Pro Západní Irsko je typická drsná krajina často bičovaná prudkým deštěm a odolávající náporu větrů přicházejících od Atlantiku, jsou zde rozsáhlá rašeliniště zahalená hustou mlhou a poklidná jezera. Známé jsou zde závody plachetnic a člunů či ústřicové slavnosti v Galway. Jen o pár kilometrů níž dojedete k Cliffs of Moher. Působivé a nebezpečné Útesy Moheru jsou jedním z nejznámějších míst v Irsku. Nejvyšší místo je 240 metrů od hladiny moře a útesy jdou dolů strmě – vertikálně.

Střední Irsko je duchovním centrem Keltů. Na mnoha místech jsou rozesety kamenné keltské kříže, normanské kláštery a novogotické hrady.

VĚDĚLI JSTE TO? To, že se na ostrově nevyskytují hadi, ještěry ani jiné plazy, je vysvětleno legendou.
Údajně je měl z ostrova vyhnat svatý Patrik, patron Irska.

Znakem Irska je trojlístek. Ten má prý navíc velkou magickou sílu, prostě tato malá a nepatrná rostlinka je zde ceněná mnohem víc než vzácněji se vyskytující čtyřlístek, u nás sbíraný pro štěstí. Podle legendy je trojlístek symbolem Svaté trojice, Boha ve třech osobách – Otce, Syna a Ducha Svatého.

Chcete se dozvědět něco zajímavého o hlavním městě Irska Dublinu – co si nenechat ujít nebo kde si dát to nejlepší fish&chips? Zaregistrujte se a přečtěte si celý článek!

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZAHRANIČÍ