ZDRAVÍ A SPORT

Každý zdravý krok

Zdravé nohy jsou podle některých odborníků předpokladem ke zdraví celého těla. Není divu, jsou to právě ony, které nám poskytují podporu, celý život nás nosí a tlumí nárazy.

Podle toho bychom se o ně měli i starat. Ne vždy tomu ale tak je. Módní trendy a nízká cena obuvi nás láká k experimentům, které se našim nohám vůbec nelíbí a vrací se nám to bolestmi celého těla.

Chodidlo je jednou z nejjemnějších a nejpropracovanějších částí lidského těla. Jejich dokonalost je tak vysoká, že je začneme vnímat až poté, když je něco v nepořádku. Podle odbornice na zdravá chodidla Ludmily Maluchové z internetového obchodu Medicia.cz, jsou propadlé klenby, kladívkové prsty, vybočené palce nebo docela nepříjemná kuří oka poměrně běžnou záležitostí, když se o nohy nezačneme starat včas. „Obutí má vliv na celé naše tělo. Nejen na chodidla, ale například na držení těla. Je-li špatné obutí, je i špatné držení. Kromě ovlivnění pohybových komponentů těla, ale také trpí třeba orgány, které se podílejí na zažívání.“

Správné boty od prvního postavení

S řádnou péčí o nohy bychom měli začít už od malička. Období, kdy se dítě začne z polohy „na čtyřech“ pokoušet stavět na nohy, by mělo být pro rodiče jasným signálem, že je načase koupit první boty. „Je potřeba zajistit, aby mělo obuv s pevným vedením paty, aby nožička měla správné vedení a byla pevně ukotvená v botičce. To je základní předpoklad pro budoucí správný vývoj nohy.“

V dětství by mělo mít dítě převážnou dobu pevnou a podle Ludmily Maluchové i dostatečně velkou obuv. „Kvalitní boty jsou dražší, ale zase se to zúročí v tom, že později děti nebo jejich rodiče nebudou muset v budoucnu řešit ortopedické problémy. Zejména je třeba hlídat, aby boty nebyly nikdy malé a noha měla dostatek místa správně se vyvíjet. Výsledkem by mohly být deformace prstů nebo celého chodidla, později také bolesti páteře, hlavy nebo celkové špatné držení těla.“

Při výběru obuvi pro děti by tak měl rodič jít do certifikované prodejny, kde mu dobře poradí. Boty by se měly kupovat vždy o zhruba 1 cm větší než je nožka dítěte. „Ideální jsou boty kožené, populární gumové botky jsou sice pohodlné, ale jsou velmi měkké a dochází k nestabilitě těla a noha má zase sklon k různým deformitám“, upozorňuje odbornice.

„Podiatr u nás nohy znovu přeměří a odebereme podklady pro výrobu individuální vložky, pokud je deformita natolik závažná, že to jinak řešit nejde,“ říká Maluchová. Prvním z řešení problémů s nohami je ale cvičení! To se dá dělat i hravou formou. „Jsou různé cviky, při kterých nohami posunujete nebo zvedáte věci, pohyby po jedné noze. Chystáme se zavést službu pro maminky a mateřské školy, která bude informovat, jak s dětmi cvičit, aby se jim správně vyvíjely nožky.“ Po staletí jsme byli zvyklí na pravidelnou zátěž pohybem a prací. Právě pohybový režim chybí naší tělesné schránce a nohám nejvíce. Naše tělo není původně určeno pro chůzi po dvou nohách, ani pro celodenní vysedávání u počítače či v autě. U starších lidí je ale bohužel většinou poničení nohou nevratné a tak se hledají způsoby, jak docílit toho, aby chůze pro takového člověka nebyla bolestivá. Podologa by měl proto vyhledat každý člověk.

Je také nutné dodržovat jednoduché pravidelné každodenní tělesné cvičení pro správnou funkci svalů a kloubů a přiměřené sportování aerobního charakteru. Nohy a tělo se vzájemně ovlivňují a naším úkolem je dát do pořádku funkci kloubů, svalů a celého těla, aby nejen nohy byly spokojeny.

2

Zarůstající nehty

Specifickým problémem je zarůstání nehtů na nohou, nejčastěji na palcích. Dle dostupné dokumentace trpí tímto problémem téměř 15 % populace. Právě pro ně má společnost Medicia Ludmily Maluchové speciální léčbu. Je to unikátní patentovaná Metoda Arkady, která je neinvazivní a vhodná také pro diabetiky. „Nehet žádným způsobem netrháme nebo jinak neničíme, naopak ho speciálním nástrojem vtáhneme ven z lůžka po okrajích, srovnáme ho do správné polohy a pokryjeme akrylem. Ten zatuhne, my jej opracujeme, aby byl ve správném tvaru.“ Díky tomu nehet roste správným směrem, akryl nedovolí, aby se vrátil zpátky do kůže a ta se může zahojit. Výkon je většinou jednorázový, neinvazivní a podle složitosti případu trvá 30 – 60 minut. Součástí celého ošetření je i aplikace speciálně vyvinutého kolagenového séra.

Podle stavu a složitosti zákroku pak následuje jedna či více kontrol, případně korekcí.

Nejčastějšími pacienty jsou mladíci mezi 12 a 19 lety a sportovci, kteří mají specifickou obuv, jako jsou kopačky, taneční boty nebo brusle. „Měli jsme tady pána, který dělal dlouhé túry v terénu a ten si nehty preventivně strhával, aby ho to netlačilo a nebolelo při chůzi. I jemu jsme doporučili metodu Arkady,“ říká o nápravné metodě paní Maluchová. Kromě toho, že metoda přináší okamžité efekty v nápravě zarostlých nehtů, přináší také významné zlepšení estetického vzhledu nehtu. To zpravidla oceňují ženy, které nosí v letních měsících otevřenou obuv a ihned po zákroku si mohou rekonstruovaný nehet zkrášlit nalakováním.

Víte, že…

Naše chodidla se skládají celkově z 52 kostí, 66 kloubů, 38 svalů a 214 vazů, které harmonicky spolupracují k provedení pohybu a zajištění stability. Absorbují nárazy váhy celého těla a umožňují přirozený pohyb.

Zdravá noha má tři opěrné body: patu, hlavičky palcové a malíkové zánártní kosti, mezi nimiž rozeznáváme klenbu podélnou a příčnou. Ta je tvořena postavením nožních kostí a jejich vazů, její optimální funkci však zajišťují především svaly nohy a bérce. Ty vytvářejí jakýsi „třmen“, který klenbu podpírá.

Když noha bolí – poškození chodidel

Mezi nejznámější poškození chodidel z bot patří ploché nohy, zarostlé nehty, vbočené palce a kladívkové prsty. U vybočených palců je to evidentní, když boční kůstka začne být víc viditelná, bolí, tlačí v botách. Že máme ploché nohy, zjistíme jednoduchým testem, při kterém na zem šlápneme mokrou nohou. Pokud otisk nevytvoří jakýsi srpeček s prsty, ale ovál, měli byste vyhledat pomoc podiatra.

3

Podiatr

nebo též podolog se stará o zdraví vašich nohou po všech stránkách. Musí ovládat několik oborů, pokud jde o nohy – dermatologii, ortopedii, neurologii, diabetologii, pediatrii, flebologii, traumatologii, nauku o bolesti, rehabilitaci i všeobecnou anatomii.

Kontakt

Daliborova 421/15, 709 00 Ostrava – Mariánské Hory

Tel.: +420 596 637 081

Mobil: +420 777 703 505

E-mail: prodejna@medicia.cz

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT