Z OSTRAVY

Ostravská zoo se pyšní první mládětem kondora královského

Ostravská zoologická zahrada chová kondory královské od roku 1970. Po dlouhých téměř 50 letech se konečně dočkala i mláděte tohoto nejpestřeji zbarveného kondora. Pro evropský chov je to mimořádný úspěch.

Důvodem, proč se nepodařilo odchovat mládě dříve, je problém se sestavením harmonizujícího páru. Současný pár, který mládě odchovává, se v Zoo Ostrava podařilo vytvořit v roce 2011. Oba rodiče pocházejí ze Zoo Arnhem. Ptáci poprvé zahnízdili na zimovišti v chovatelském zázemí zoo už v roce 2014. „Nijak jsme nezasahovali a nechali vejce na hnízdě. Mládě se vylíhlo, ale do druhého dne zmizelo. Nevěděli jsme, co se stalo, zda mělo při líhnutí problémy, nebo ho rodiče zabili a pozřeli (což není nic neobvyklého),“ vysvětluje zooložka Adéla Obračajová. V roce 2015 nehnízdili, o rok později se opakovala situace z roku 2014. Mládě se sice vylíhlo v termínu, ale hned zmizelo. „Pro letošní rok jsme proto zvolili jinou strategii – nechat vejce pod kontrolu chovatelů vylíhnout v líhni a rodičům podložit rozkrmené mládě. Mládě se vylíhlo večer 27. února 2017. Při líhnutí ale mělo problémy a bez pomoci chovatelů by se nevylíhlo. Domníváme se, že to mohl být důvod, proč nebyla první dvě hnízdění v roce 2014 a 2016 úspěšná. Rodiče zřejmě nevěděli, jak pomoci líhnoucímu se mláděti z vejce. Proto bylo letos vejce odebráno do líhně,“ dodává Adéla Obračajová.

Naklubané vejce 26. února 2017. Foto zdroj: Zoo Ostrava

Mládě bylo po vylíhnutí vitální, v průběhu následujících dní bylo rozkrmováno chovateli a již 2. března 2017 podloženo zpět rodičům na hnízdo k „adopci“. U kondorů totiž dochází mnohem rychleji ke vtištění obrazu rodiče, který jej krmí. Pokud by si mládě vtisklo člověka jako svého rodiče a následně partnera, snižovalo by to následně šanci na zapojení tohoto jedince do další reprodukce. Podložení mláděte zpět na hnízdo bylo úspěšné, rodiče mládě přijali a začali se o ně ihned starat a krmit jej. Dnes už jsou mláděti téměř čtyři měsíce a bílé prachové peří zpestřují černá obrysová pera.

Kondoři královští se v zoologických zahradách chovají poměrně vzácně a jen ojediněle se je daří rozmnožovat. V České republice je chová ještě Zoo Olomouc, Zoo Plzeň a Zoo Praha. Naposledy se však podařilo odchovat mládě v roce 2010 v Olomouci. V Evropské plemenné knize je vedena necelá 100 těchto kondorů, přičemž každoročně se podaří odchovat jen několik mláďat (například v roce 2015 to bylo pět mláďat). Přirozeně odchované mládě kondora královského v Zoo Ostrava je tedy mimořádným úspěchem nejen pro Unii českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO), ale celou Evropskou plemennou knihu.

Kondor královský (Sarcoramphus papa) se vyskytuje od střední Ameriky až po sever Argentiny v Jižní Americe (ještě v 18. století žil i na Floridě). Obývá deštné lesy, savany i část jihoamerických pamp. Vzácně uloví také menší obratlovce, ale živí se především mršinami větších zvířat. Žije v párech a mláďata zůstávají s rodiči po celé dva roky. Pár si buduje hnízdo obvykle v korunách vysokých stromů z větví a vystýlá je listy a mechem. Samice snáší jedno vejce, které střídavě inkubují oba partneři 56 až 58 dnů. Mládě krmí rodiče natrávenou potravou z volete. Peří mláděte je zpočátku zbarveno bíle, následně získá hnědý šat nedospělého kondora. Výrazné zbarvení dospělých ptáků získává až po několika letech života. Mayové ho uctívali jako posvátného ptáka.

Kondor královský. Zdroj foto: pixabuy.com

Zroj: Zoo Ostrava

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY