Z OSTRAVY

V bývalé strojovně se „šplhá” do nebe

Ostravská Dolní oblast Vítkovic je v mnohém unikátní. Do prostředí bývalého dolu Hlubina míří lidé za koncerty, festivaly i sportem. Najdete zde také jednu z nejvyšších umělých lezeckých stěn v České republice - Tendon Hlubina. 

 Lezci v Ostravě na ni dlouho čekali. Na pořádnou umělou tréninkovou stěnu, za kterou by už nemuseli dojíždět třeba do Olomouce, Brna či Zlína. V Ostravě sice jsou i jiné lezecké stěny, často ale nevyhovují svou výškou, obtížností cest nebo otevírací dobou. Letos na podzim to budou dva roky, co se Ostrava připojila k dalším městům, které mají pořádnou „umělku“.

Všechno to začalo v Brně někdy před třemi a půl lety. Kamarád tehdy lezcům v kavárně v brzkých ranních hodinách položil otázku: „Proč nepostavíte v Ostravě horolezeckou stěnu?“ A oni ji postavili. V unikátním prostředí Dolní oblasti Vítkovic, v místě bývalého dolu Hlubina. Při vstupu na stěnu míjíte monumentální starý těžební stroj. Stěna zabírá v bývalé průmyslové hale tisíc metrů čtverečních. „Nejvyšší výška je téměř jednadvacet metrů,“ říká Jiří Štencl, jeden z majitelů. Zasportovat si tady mohou zkušení lezci, ale i úplní nováčci, kteří si mohou objednat instruktora i půjčit za poplatek veškeré vybavení. Tedy lano, speciální boty - lezečky, u kterých si musíte zvyknout na menší velikost, a horolezecký úvazek - sedák.

Stěna se stala poměrně oblíbenou. V zimních měsících tady bývá plno. Ideální čas pro návštěvu si můžete najít na internetových stránkách Tendon Hlubina, kde naleznete mimo jiné graf návštěvnosti. Můžete si tedy jednoduše vybrat čas, kdy nebývá tak obsazeno. Otevřeno je každý den od 9:00 hodin (o víkendech od 8:00 hodin) do 23:00 hodin, a to i v letních měsících, kdy však většina lezců, pokud to počasí dovolí, vyrazí raději ven, na skály a zužitkuje, co na stěně natrénovala.

 

V nabídce kurzů pro začátečníky jsou i speciální balíčky, třeba First Touch Family - s instruktorem si lezení mohou vyzkoušet rodiče i dvě děti. „Kurz trvá hodinu a půl a stojí 690 korun,“ píše se na webových stránkách stěny. Najdete zde i další nabídky kurzů, včetně teambuildingových akcí pro firmy.

Pokud si chcete odpočinout, můžete se občerstvit na baru. K dispozici jsou nápoje, bagety nebo třeba nakládaný hermelín či káva a sladkosti.

Pravidelně se na lezecké stěně konají také kurzy jógy pro lezce. Na ty se ovšem musíte předem hlásit na facebooku lezecké stěny.

Majitelé horolezecké stěny mají v plánu její rozšíření o zhruba 900 metrů čtverečních.

Fakta o Tendon Hlubina

21 metrů vysoká stěna

46 linií

110 cest

4 500 chytů

Lezecký slovník

Prvolezec: lezec na prvním konci lana

Druholezec: lezec, který následuje ve výstupu nahoru prvolezce; je jištěn lanem shora, a není tudíž ohrožen pádem

Postupové jištění: borháky nebo nýty, do kterých provolezec během výstupu připíná jisticí lano

Štand: jisticí stanoviště; místo ve stěně, ze kterého se lezci jistí

Expreska (preska, preso): dvě karabiny spojené šitou smyčkou, které slouží ke spojení bodu postupového jištění a lana

Sedák: sedací úvazek, postroj z několika popruhů, který si člověk oblékne na tělo v oblasti pasu

Lezečky: speciální obuv pro lezce, která jim umožňuje lepší kontakt se skálou 

Maglajz: magnézium, které lezci používají, aby jim neklouzaly ruce 

Bouldering: z angl. boulder - balvan, původně lezení po kamenech; v současné době lezecká disciplína, ve které se lezec snaží přelézt velmi obtížné lezecké kroky nízko nad zemí bez jištění

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY