Z OSTRAVY

Ostravský filmový svátek už podeváté

Ostrava přivítá již po deváté v řadě filmové nadšence. 22. – 28. září hostí mezinárodní kameramanský festival Ostrava Kamera OKO. Na své si přijdou nejen filmoví fajnšmekři, ale také běžný divák. Festival nabídne soutěžní a nesoutěžní projekce, výstavy, workshopy, koncerty a další bohatý doprovodný program. Tématem devátého ročníku festivalu je architektura ve filmu a na filmovém plátně.

Letošní ročník přináší další novinky. Vybraná představení bude možné shlédnout nejen v jednosálových a dvousálových ostravských kinech (Kino Art, Cineport, Kino Luna, Minikino), ale také v architektonicky zajímavých místech Ostravy. Pořadatelé festivalu se tak zaměřují na prezentaci architektonicky významných ostravských míst a prostor, které jsou veřejnosti běžně nepřístupné. Například v dobových interiérech Grossmannovy vily poblíž krajského úřadu si můžete užít velmi netradiční projekci němého filmu Gustava Machatého z roku 1929 Erotikon. „Projekce bude probíhat za doprovodu živé hudby ostravského uskupení Forma, které přichází v rámci svého nového projektu s videomappingem, rozšiřujícím realitu příběhu uvnitř i vně filmového plátna,“ říká organizátorka festivalu Gabriela Knýblová.

Zahájení festivalu proběhne v bývalých koupelnách na Hlubině, kdy se bude promítat francouzské drama Les fantômes d’Ismaël. Snímek, který byl uveden na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes. „OKO uvede exkluzivně v předpremiéře snímky Měsíc Jupitera, Jmenuji se Hladový Bizon nebo nový Hřebejkův film Zahradnictví: Dezertér,“ vyjmenovává nám Knýblová.

Festivalový program nezapomíná ani na své dětské návštěvníky a skalní fanoušky příběhů čarodějnického učně Harryho Pottera. Kino Luna nabídne v sobotu a v neděli 23. a 24. září projekci všech sedmi dílů z fantastického prostředí kouzel a magie a těšit se můžete i na magické občerstvení.

„Naproti tomu, programová sekce Encore uvede výjimečné filmy uplynulého roku. Zejména se jedná o snímek Paterson Jima Jarmusche, sci-fi snímek Příchozí či slovenský snímek Pátá loď, který vyniká výkony dětských neherců. Více informací k festivalu naleznou zájemci na stránkách www.ostravakameraoko.com nebo na facebookových stránkách www.facebook.com/ostravakameraoko,“ uzavírá Gabriela Knýblová.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY