ZDRAVÍ A SPORT

Překonej strach a skoč!

Do Ostravy míří Parkour Cup! Skákat nebudou koně, ale lidé. Toto netradiční pohybové umění si po celém světě nachází stále více nadšenců, kteří se nebojí překonávat limity. Ty nejlepší z Česka můžete vidět v sobotu 2. září v Dolní oblasti Vítkovic.

„Parkour je životní filosofie i životní styl. Umění překonávat jakékoliv překážky pouze vlastní silou,“ představuje nám parkour Jiří Janoušek za pořadatele série závodů Blend 42 Vodka Parkour Cup. Domovinou této dispciplíny, která se nejvíc podobá sebeobraně v bojových uměních, je Francie. Právě tam také vznikl název Le Parkour (také jako zkratka PK) neboli l’art du déplacement - umění pohybu.

Základem parkouru je schopnost dostat se z bodu A do bodu B a zpět, a to bezpečně, plynule a efektivně za použití vlastního těla. Nejde se ale klasicky po chodnících či lesních stezkách. „Trasa parkouristy je plná překážek v okolním prostředí – od větví přes kameny a skály až po zábradlí a betonové zdi,“ vysvětluje nám Janoušek. „Díky tomu můžete parkour provozovat jak ve městě, tak na venkově. Při jeho tréninku se zaměřujete na trénink pohybů a rozvoj těla a mysli, aby se člověk ve všech situacích (a především kritických) uměl pohybovat klidně a sebejistě.“ Při překonávání těžkých překážek ale nezáleží jen na fyzické kondici. Nejsilnější musí být vaše psychická odolnost, schopnost překonat strach, mít silné přesvědčení a víru, že to dokážete. „Parkour nezná hranice. Věkové ani týkající se pohlaví. Důkazem, že ho mohou dělat i ženy, je například Lucka Mlynáriková, která se přihlásila do letošního ročníku soutěže. Většinu parkouristů ale zatím představují muži.

Blend 42 Vodka Parkour Cup je prvním ročníkem neoficiálního mistrovství České republiky v parkouru. Jde o šesté klání ze série, která začala v dubnu v Liberci. „Na závodech se utkají parkouristi ze všech koutů Česka a 20 nejlepších z celého seriálu postupuje do velkého finále, které proběhne koncem září v Praze. První tři závodníci z celého seriálu pak získají týdenní pobyt na Santorini v době konání neoficiálního mistrovství světa v parkouru a možnost účastnit se kvalifikace do hlavního závodu.“

Ostravské klání proběhne v Dolní oblasti Vítkovic 2. září od 15 hodin, kde v rámci dvoukolového klání (překážková trať na čas a exhibiční vystoupení) předvedou své umění nejlepší čeští parkouristé. Vstup pro návštěvníky je zdarma. „Pokud máte čas, chuť a odvahu, přijďte se podívat. Nudit se rozhodně nebudete, ochutnáte náš energeťák a objevíte energii parkouru, kterou si sami můžete vyzkoušet. Celou akci moderuje Aleš Lehký. Takže Ostravo, máš se na co těšit,“ dodává Jiří Janoušek.

Vyhodnocením ale akce nekončí! Na večer připravili pořadatelé pro všechny AFTERPARTY v Zábavním centrum Alexandria. Zdarma můžete ochutnat stylové B42V drinky a zahraje DJ Dan Rakaczký.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT