Z OSTRAVY
Foto zdroj: Blesk.cz

Známý ostravský onkolog půjde před soud

V celém Česku se loni na podzim mluvilo o lékaři, který srazil na přechodu 19letého mladíka a z místa bez povšimnutí ujel. Ostravský onkolog a zastupitel Jaroslav Hájek se omluvil chlapci i jeho rodině, soudu se ale nevyhne. Za neposkytnutí pomoci a ublížení na zdraví, ve vězení může strávit až pět let.

25. říjen se nadosmrti zapsal do života dvou ostravských rodin. Tou první byla rodina tehdy 19letého mladíka, který s kamarádem v podvečerních hodinách přes přechod na ulici K Myslivně v Ostravě-Porubě a znenadání ho srazil bílý Fiat. Zraněný mladý muž zůstal ležet nehybně na silnici, zatímco auto pádilo dál, aniž by se řidič zastavil či přibrzdil. Naštěstí se stav chlapce rychle lepšil a on mohl brzy do domácího léčení.

Lékař chlapce srazil na přechodu pro chodce a pokračoval v jízdě dál, aniž by mu poskytl pomoc. Foto zdroj: TN.cz

Na druhé straně je osud Jaroslava Hájka. Uznávaného ostravského onkologa, který jako lékař zachraňuje denně lidské životy a najednou jeden mladý násilně ohrozí. Mladíka srazil, odjel, aniž by mu pomohl. Nepřihlásil se na policii, nepátral po zraněném chlapci a naopak ihned po srážce nechal auto opravit. Právě v autoservisu pak policie jeho auto našla. Část poškozených autodílů už byla vyměněná, přesto vyšlo najevo, že viníkem je právě on. „Celý život pomáhám lidem, kdybych tušil, že je někdo zraněný, pomohl bych, jsem lékař. Viděl jsem ve zpětném zrcátku, že chodec stojí, a jel jsem do práce. Byl to zkrat. Lituji toho, a kdybych mohl, vrátím to zpět. Jsem stále v šoku,“ řekl poté pro iDnes Hájek.

Onkolog Jaroslav Hájek. Foto zdroj: anobudelip.cz

Koncem července se případem poprvé zabýval soud. V rámci takzvaného trestního příkazu muži uložil dvouletý podmíněný trest se zkušební dobou stanovenou na tři roky. Navíc mu na 50 měsíců zakázal řízení a uložil i peněžitý trest 50.000 korun. S verdiktem ale nebyl spokojený státní zástupce a podal si odpor. Soud proto nařídil na listopad hlavní líčení, které začne 6. listopadu.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY