Z OSTRAVY

S kolem kolem Ostravy

Dvě kola, řídítka, šlapky. Stačí tak málo a můžete projet křížem krážem Ostravu a její okolí. Místní cyklostezky s délkou přes 200 km kopírují a propojují čtyři páteřní trasy kolem řek. Po označených trasách se tak dostanete například ze Staré Bělé do Slezské Ostravy nebo z Hošťálkovic do Proskovic. Tak šlápněte do pedálů, vyjížďka po Černé hvězdě začíná.

Počet milovníků kol každý rok strmě přibývá. A je skvělé, že jim moravskoslezská metropole doslova jede naproti. „ V Ostravě máme celkem 42 cyklostezek v celkové délce 225 km. Každá z nich je jinak dlouhá a křižuje jinou část města. Ty ostravské pak navazují i dál a milovníci kol se tak mohou například dostat jednoduše na kole z centra Ostravy podél řeky Ostravice až do Beskyd“, říká mluvčí města Ostravy Andrea Vojkovská.

Všechny ostravské cyklotrasy najdete na webu města. U každé je pečlivě rozepsáno, kde trasa začíná, kde budete muset z kola sesednout a kliknout si můžete i na mapu, kde uvidíte plán své cesty.

https://www.ostrava.cz/cs/turista/aktivni-vyziti/cykloturistika/cyklisticke-trasy-a-stezky-1

Podle mluvčí města, ale není cyklistická síť Ostravy rozhodně hotová. „Stále pokračujeme s výstavbou a opravami dalších cyklostezek. Na plánu je nyní nová cyklostezka podél Odry. Ta by měla měřit 18,9 kilometru. Z toho 14,57 kilometru bude na území Ostravy, kde cyklostezka povede od Výškovic přes Zábřeh, Novou Ves, Mariánské Hory, Přívoz, Petřkovice a Koblov až do Bohumína. Zbývající část, dlouhá jen něco přes čtyři kilometry, vznikne po kratších úsecích v Jeseníku nad Odrou, Mankovicích, Suchdole nad Odrou, Hladkých Životicích a Pustějově. Doplní tak síť cyklostezek na trase, které už jsou hotové.“ Stavba by měla začít v červnu a skončit do sedmi měsíců. V současné době je zpracováno cca 30 projektů na prodloužení sítě cyklistických stezek, pruhů a tras, z nichž 8 se dokončí nebo začne realizovat v letošním roce. Kromě projektů na výstavbu samotných stezek město počítá i s doplněním doprovodných služeb jako je zřízení cyklosčítače nebo výstavba 1 krytého stání pro cyklisty, aby ti, kteří například denně dojíždějí ekologicky do města za prací, mohli pohodlně a bezpečně odstavit své kolo.

Ostrava se snaží jít cyklistům vstříc, je členem Asociace měst pro cyklisty a v loňském roce dokonce vyhrála cenu za cyklistickou infrastrukturu. Vedení města se navíc účastní charitativních projektů spojených s cyklistikou, jako je OHCM – 111hodin.cz nebo Birell jízdy. Opel Handy Cyklo Maraton je non stop jízda na trase Praha – Košice – Praha. Ideální trasa osmi, čtyř nebo dvou členných týmů je stanovena na 2222 km a časový limit pro její ujetí je 111 hodin. Všechny týmy musí projet čtyřiadvacet kontrolních bodů, jež tvoří rehabilitační ústavy, spinální jednotky a speciální centra. Trasu si však každý tým určuje sám, stejně jako taktiku střídání, produkci týmu, zásobování, stravu, odpočinek. Pouze 50% úspěchu tak tkví v dobré kondici a nasazení, zbývajících 50% závisí na taktice, navigaci a týmové spolupráci. Ostrava se zúčastnila letos už podruhé a trať zvládl tým pod taktovkou primátora Tomáše Macury za 90:37 hodin a skončil na 20. místě.

Svět z poza řídítka je prostě fajn! Pokud chcete vyjet i z Ostravy, spojit projížďku s výletem za poznáním našeho kraje, určitě navštivte stránky Moravskoslezského regionu. Tam si vyberete výlet podle zaměření na poznávací nebo třeba adrenalinový, u jednotlivých výletů ale najdete i užitečné informace o délce trasy či typu kola, které je na daný trip nejvhodnější.

http://www.msregion.cz/cz/pro-aktivni/cykloturistika/cyklotrasy/default.html

Tak šťastnou cestu bez úrazů a mnoho příjemných kilometrů!

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY