Z OSTRAVY

Mezi podnikatelskými projekty zabodoval osobní měřák ovzduší i pomůcka pro plastické chirurgy

Ve čtvrtek 12. dubna se na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě Ostrava uskutečnilo slavnostní finále již pátého ročníku programu na podporu podnikání GREEN LIGHT. Před porotou a publikem se představilo osm začínajících podnikatelských projektů. Největší ovace sklidil osobní měřák ovzduší Dustee, zabodoval ale také systém pro vizualizaci 3D obsahu nebo pomůcka pro plastické chirurgy.

První místo u poroty a několik dalších cen si odnesl projekt Dustee. Iniciátor projektu Nikola Carić k vítězství uvádí: „Do GREEN LIGHTu jsem s nápadem osobního měřáku ovzduší přišel sám, protože mi vadí špatná kvalita ovzduší a také se mu profesně věnuji v neziskové organizaci Čisté nebe. V Akcelerátoru se mi podařilo najít skvělý tým lidí z různých oblastí, které spojuje stejný zájem. Spolu jsme navrhli prototyp a rozjeli spolupráci s dalšími partnery. Finance využijeme na zdokonalení a další testování našeho měřáku.“

Druhé místo si odnesl projekt Quine Engine. Jedná se o platformu pro zpracování a vizualizaci nápadů a produktů, pro které je vhodná 3D prezentace. „Lidé obecně lépe chápou souvislosti ve 3D, díky našemu systému ji mohou vytvořit i sami programátoři nebo grafici. Systém je výborný pro firmy, které mají vlastní vývojové aktivity a potřebují svým zákazníkům vysvětlit své produkty bez složité terminologie. GREEN LIGHT nám pomohl ujasnit si business model a získat kontakty na zahraniční trh,“ dodává autor programu Ondřej Vaňka.

Třetí místo v hlasování poroty, kterou tvořili investor Miloš Lukačka, novinář Miloš Čermák a e-commerce podnikatel Adam Kurzok získal projekt Bellecup. Jeho potenciálními zákazníky jsou plastičtí chirurgové. Za nápadem stojí právě jeden z nich: MUDr. Libor Streit, Ph.D. „Díky našemu zařízení pro odběr a zpracování tuku se razantně zkracuje délka operací využívajících techniku přenosu tuku, např. rekonstrukce nebo zvětšení prsou vlastním tukem. Zkracuje se tak i trvání anestézie. To znamená menší zátěž pro pacienta a úsporu finančních nákladů. Výhru použijeme na cestu do zahraničí za investory a budoucími distributory,“ říká o svém projektu doktor Streit. 

Do pátého ročníku GREEN LIGHT Akcelerátoru se přihlásilo 38 projektů. Osm z nich úspěšně ukončilo intenzivní tříměsíční program, ve kterém jejich autoři během workshopů a osobních konzultací dále rozvíjeli svůj produkt. „Letošní ročník byl, co se týče nápadů, opravdu silný. I ty, co si neodnesly žádnou z cen, mají veliký potenciál uspět na trhu. Ať už je to unikátní nosič na horská kola, designový panel pro stavbu PC, netradiční služba pro cestovatele, hra pro pacienty s onemocněním mozku nebo systém, který pomocí umělé inteligence výrazně usnadní práci účetním,“ uvádí Andrea Šimoníková z Centra podpory inovací VŠB-TUO, které program pořádá.

Přehled všech osmi projektů, které se ve čtvrtek 12. dubna představily veřejnosti naleznete zde.

Fotografie: archiv Green Light

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY