Z OSTRAVY

Cesta domů, zn. NA VLASTNÍ NEBEZPEČÍ

Bezmoc. Tu cítí už téměř 20 let Radovan Urban z Ostravy-Zábřehu. Marně se snaží domoci opravy příjezdové cesty ke svému domu, aby mohli s rodinou chodit a přijíždět domů, aniž by byli celí od bláta. Komunikace patří obvodu, ale nikdo z radnice se už dlouhá léta nemá ke zlepšení jejího stavu. Autor: Radovan Urban

Dobrý den, jmenuji se Radovan Urban a bydlím v rodinném domě na ulici Alejníkovova v Ostravě-Zábřehu. Náš dům je spojen s Alejníkovovou ulicí nezpevněnou příjezdovou cestou, která se nijak neudržuje. Když jsme se do domu před třiceti lety nastěhovali, byla cesta v poměrně špatném stavu a potřebovala opravit. Na tehdejším národním výboře našeho obvodu jsem dostal příslib opravy. A skutečně, do deseti dnů přijela četa pracovníků, ti přivezli štěrk a provedli opravu cesty. Takto opravená cesta bez problémů sloužila cca. dvanáct let bez jakékoliv údržby. Po této době, to znamená přibližně před sedmnácti lety, jsem opět zašel do stejné budovy, tentokrát již na úřad městského obvodu Ostrava-Jih. Našel jsem příslušný odbor a od té doby tam průběžně chodím se žádostí o alespoň částečnou opravu cesty. Neposílal jsem žádné žádosti ani stížnosti, protože jsem se domníval, že osobní návštěva bude, vzhledem ke zkušenosti s národním výborem, účinnější. Zmýlil jsem se!

Během té doby se na úřadě vystřídali úředníci i politici, ale výsledek je nula. Navrhl jsem také, že pozemek pod cestou odkoupím, abych si mohl příjezdovou cestu opravit sám, ale to údajně není možné. Další můj návrh byl, aby mi přivezli alespoň štěrk s tím, že si ho rozvozím a cestu upravím sám. Ale ani na štěrk nebyly peníze. Nasypat štěrk ve vlastní režii a úprava svépomocí mi také nebyla povolena, protože to je obecní pozemek ... Prostě Kocourkov!  Před víc než čtyřmi roky mě na úřadě uklidnili tím, že je již vypracovaný projekt a vydáno stavební povolení na celkovou rekonstrukci Alejníkovovy ulice a do této rekonstrukce je zahrnuta i odbočka k našemu domu. Přibližně rok poté, tedy v roce 2014, jsem se dozvěděl, že o letních prázdninách se začíná. Když uplynulo další léto a já viděl, že se zase začalo „záplatovat“, a ne rekonstruovat, bylo mi jasné, že to tento rok opět nebude. Na dotaz mi bylo sděleno, že projekt byl zrušen, a co bude dál, není jasné. Minulý týden jsem zašel opět na úřad zeptat se na současnou situaci. Dozvěděl jsem se prakticky to co před čtyřmi lety.

Současný stav cesty je vidět na přiložených fotografiích. To, že nemá cenu umývat auto a někdy ani boty v době, kdy není sucho, je patrné. Nepříjemné ale je, že si bahno vozím na zámkovou dlažbu a do garáže. Není to ani měsíc, kdy jsme šli s manželkou do divadla a museli jsme jít v holínkách a boty na přezutí mít v tašce s sebou. Naposledy jsem takto chodil v době, když jsem se jako kluk nastěhoval s rodiči na rozestavěné sídliště. To bylo před šedesáti lety. Přes všechny průběžné a hodně málo trvanlivé opravy, v tak zoufalém stavu, v jakém je dnes, ještě nikdy cesta nebyla! Díky tomu, že v ulici působí rehabilitační středisko Zámeček a vzdělávací centrum Tempo, je provoz mnohonásobně vyšší než v době před zahájením jejich činnosti. Parkovací plochy Zámečku jsou nedostatečné a auta jejich klientů a klientů Tempa projíždějí a parkují, kde se dá, a likvidují travnaté plochy. V tomto množství samozřejmě likvidují nedostatečně a mizerně opravovanou vozovku (poslední oprava proběhla před cca pěti měsíci). Domnívám se, že pokud úřad povolil v ulici podnikání těchto subjektů, nese zvýšenou zodpovědnost za stav této komunikace, protože vysoký nárůst dopravy se dal předpokládat. Nejedná se o jednotky, ale stovky aut měsíčně. Nestěžuji si na pracovníky jednotlivých odborů, které jsem navštívil, kteří byli ochotni se mnou mluvit, stěžuji si na neschopné politiky, kteří mají v tomto případě rozhodující slovo.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY