POLITIKA

Kauza tráva pokračuje: Jih prohrál soud a zaplatí 2 miliony

Oni chybují, my platíme. Nejen, že kvůli pozdě vypsané zakázce na pokos zeleně zarostl obvod na jaře roku 2015 v nepropustnou džungli, nyní obvod prohrál soud se společností AWT Rekultivace, která sekání zajišťovala a musí ji zaplatit bezmála 2 miliony korun. Rada, která by za to měla nést plnou zodpovědnost, se ale rozhodla zaplatit škodu z rozpočtu obvodu, tedy ne ze svých kapes, ale svých občanů.

Spor mezi obvodem Ostrava-Jih a společností AWT rekultivace začal brzy po podpisu smlouvy na jaře roku 2015. Už tehdy měl obvod problém s platbami AWT za faktury. Šlo ale zejména o problémy kolem prvního pokosu. Jak je známo, nové vedení obvodu se po svém nástupu do funkce rozhodlo zrušit zakázku na sekání trávy, jarní úklid a podzimní vyhrabávání listí v obvodu. Novou ale vypsalo příliš pozdě. Tráva v obvodu byla do pasu dospělého člověka, trpěli nejen alergici, ale i majitelé psů a rodiče dětí, kteří dennodenně bojovali s klíšťaty. Lidé zuřili, radnice se ale na téma trávy s občany odmítla bavit. Na zasedání zastupitelstva odsunuli tento bod až na závěr jednání a dostalo se na něj až po 21. hodině, kdy většina nespokojených občanů odešla, pak se vymlouvali, že jsou v tom nevinně. „Je to vrchol arogance a šlendriánství. Bydlíme na konci Dubiny, takže předpokládám, že tempem, kterým sekáči v obvodě postupují, se k nám dostanou tak příští rok," říkal tehdy pro Deník pětačtyřicetiletý Martin Bachan.

Na jaře 2015 se Ostrava-Jih málem zmizela ve vysoké trávě. To vše kvůli neschopnosti místního vedení obvodu.

Rada obvodu ve složení ANO, ČSSD a KDU-ČSL uzavřela smlouvy na pokos s několika firmami, které měly rozdělené jednotlivé části obvodu. Vzhledem ke stavu, do jakého se Jih jejich vinou dostal, požadovala, aby firmy se sekáním začaly co nejdřív. AWT Rekultivace ale musela mít pro účely uzavření smluv sjednánu bankovní záruku, přičemž sjednání takové bankovní záruky zabere určitý čas ze strany banky. „Společnosti navíc byly smlouvy doručeny k podpisu dne 12. 5. 2015, podepsány byly až 21. 5. 2015, což ostatním zhotovitelům (pro lokality 1-3) poskytlo výhodu při rychlosti sekání, neboť se sekáním začali dříve,“ píše ve svém rozhodnutí soudce Adam Urbańczyk. Soud také prokázal, že když se vedení obvodu vymlouvalo, že společnost AWT sekala při prvním sekání trávy extrémně pomalu, není pravdou. „Smlouvy o dílo byly uzavřeny 21. 5. 2015, tedy v době, kdy první posekání trávy mělo již být realizováno. Smlouvy neobsahovaly žádné určení, do kdy má být první sekání realizováno ani určení druhu či počtu techniky a pracovníků při provádění díla. Je pravdou, že žalovaný na schůzkách po uzavření smluv po žalobkyni požadoval dřívější ukončení sekání.“

Soud potvrdil, že chyba je v plném rozsahu na straně žalovaného - tedy obvodu Ostrava-Jih.

Když se ke sporům kolem pokosu přidaly nezaplacené faktury, věc putovala k soudu. Ten dal za pravdu společnosti AWT ve všem. Za pozdní počátek sekání nese odpovědnost samo vedení obvodu, neboť nepochybně mohlo uzavřít smlouvu dříve a s tím i započít se sekáním dříve. „Žalovaný sám na základě vlastního rozhodnutí politického vedení zrušil první veřejnou zakázku na údržbu zeleně, která byla vypsána tak, aby se s údržbou mohlo začít ve standardním termínu. Za toto rozhodnutí nese odpovědnost žalovaný a nikdo druhý,“ upozornil Urbańczyk a dodal, že to byla školácká chyba. „S ohledem na to, že žalovaný je městský obvod s obrovskými zkušenostmi s veřejnými zakázkami a jejich zadáváním, muselo být (a bylo) žalovanému zjevné, že smlouvy na základě této veřejné zakázky se ve standardním termínu již nepodaří uzavřít a údržba veřejné zeleně bude tímto zdržena a ztížena.“ AWT Rekultivace soud na plné čáře vyhrálo a soud vyčíslil Jihu zaplatit celkově 1 945 604,36 korun za nezaplacené faktury, úroky z prodlení a náklady řízení.

Radní Ostravy-Jihu ve složení ANO, ČSSD a KDU-ČSL dělají už čtyři roky to nejlepší pro sebe, nikoliv své občany. 

A kdo zaplatí? Ti, kteří to celé spískali? Starosta Bednář? Místostarostka Věra Válková, v jejíž kompetenci zakázka byla? Radní, kteří o zrušení původní zakázky rozhodli? Kdepak. My občané. „Rada městského obvodu rozhodla nepodat odvolání do rozsudku č.j. 122 C 29/2016-143 vydaného Okresním soudem v Ostravě dne 25.04.2018,“ dočteme se ze zápisu. Radní jsou si vědomi, že kdyby se odvolali, soud by se mohl táhnout další měsíce, a oni by už nemuseli po říjnových volbách sedět na svých místech. Takže pokud to mohou zaplatit z obvodního rozpočtu, tak jedině teď.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA