Z OSTRAVY
Foto zdroj: denik

Další omezení na cestě nejen do Havířova

Jezdíte denně z Ostravy do Havířova nebo naopak? Tak to Vás upřímně litujeme. Od počátku prázdnin totiž bude uzavřena spojka mezi Hrabovou a Vratimovem. Moravskoslezský kraj zde staví kruhový objezd na Mostní ulici. Ti, kteří cestu využívají k cestě do Havířova kvůli opravám na Rudné ulici, tak musí počítat s dalšími minutami na cestě navíc.

„Kdybychom se stavbou kruhového objezdu čekali, až skončí uzavírka Rudné, tak prodlouženou Mostní nepostavíme nikdy,“ vzkazuje řidičům krajský náměstek pro dopravu Jakub Unucka. Podle něj jsou si krajští radní vědomi toho, že výstavba kruháče v Hrabové částečně ovlivní trasu, která je využívaná kvůli opravě mostu u Hornbachu. „Proto jsou práce naplánovány na prázdniny, kdy bývá doprava ve městě méně intenzivní.“

Důvodem je výstavba kruhového objezdu na hranici Hrabové a Vratimova, která by měla ulevit zejména obyvatelům Hrabové od tisíců aut denně. „Je to tu šílené,“ rozčiluje se paní Marta, která má dům přímo na Paskovské ulici, která je hlavním tahem na Vratimov a v současnosti také na Havířov. „Od té opravy Rudné je tady aut desetkrát tolik, co dřív! Celý den to tady hlučí, rodiče malých dětí se je bojí pouštět k cestě a ani vám nebudu říkat, jak se tady práší! Denně musím vysávat a umývat okna bych mohla ob den!“ Pomoci by měla právě prodloužená Mostní ulice, která spojuje Hrabovou s Vratimovem. Projekt, který jde z kapsy Moravskoslezského kraje s přispěním evropských, státních a ostravských peněz, začne 1. července oboustrannou uzavírkou a bude trvat celé léto.

Spojka na Místeckou ulici má urychlit cestu z Vratimova do Ostravy i Frýdku-Místku, ale zejména pomoci od aut obyvatelům Hrabové. Foto zdroj: mmstavby

„Prázdninová uzavírka bude v místě, kde se křižují Mostní a Paskovská ulice. Nový kruháč, a pak hlavně takzvaná prodloužená Mostní, odkloní intenzivní dopravu, která trápí občany Hrabové. Nová skoro jeden a půl kilometru dlouhá silnice napojí Vratimov a Hrabovou přímo na dálnici z Ostravy do Frýdku- Místku. Budou se také budovat nové chodníky, cyklostezka, protihluková opatření, veřejné osvětlení, počítá se s terénními úpravami a výsadbou zeleně,“ dodal Jakub Unucka. Silnice bude během léta k dispozici jen složkám integrovaného záchranného systému a městské hromadné dopravě. Ostatní budou muset využít objízdnou trasu přes Řepiště a Paskov i přes dálnici D56. „Řidiči si ale nebudou muset kvůli uzavírce kupovat dálniční známku. Převedená doprava totiž během objížďky nepodléhá zpoplatnění,“ vysvětlil náměstek Unucka. Objízdnou trasu budou využívat i řidiči, kteří budou cestovat mezi Ostravou a Paskovem po staré cestě, tedy po ulicích Rudé Armády a Paskovská. V tomto úseku bude úplná uzavírka v obou směrech.

„Celý projekt napojení na dálnici by měl být dokončený v září roku 2019. Stavba bude stát přes 133 miliony korun. Z evropských fondů a státního rozpočtu máme k dispozici 110 milionů. Moravskoslezský kraj na tento projekt vyčlenil přes 16 milionů korun, přispělo také Statutární město Ostrava, a to částkou 6,2 milionu. Jsem moc rád, že se nám letos podařilo získat tak velké prostředky na opravy silnic. Bude to sice řidiče stát zásobu trpělivosti během všech těch uzavírek v kraji, ale pak se nám zase bude dlouhou dobu cestovat pohodlně a příjemně. Získali jsme pro tento rok 1,3 miliardy. Chceme je všechny zvládnout profinancovat, byla by přece velká škoda takové prostředky nechat propadnout,“ uzavřel náměstek hejtmana kraje pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania.

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY