ZDRAVÍ A SPORT

Rychlé motorky v Radvanicích

Jste zapálenými fanoušky rychlých motorek? Je pro vás možnost stát u tratě a cítit adrenalin ostrých zatáček skutečným obohacením bežných dní? Nebo máte děti, které si nenechají ujít příležitost vidět svého oblíbeného jezdce? Řekněte ano jubilejnímu desátému ročníku Okruhu Františka Bartoše!

Léto, sluníčko a rychlá kola. Takový bude víkend 14. a 15. července 2018. V Ostravě – Radvanicích. Lečo vám přináší rozhovor s marketingovým manažerem pořadatelské společnosti Raba Motosport Dominikem Kotulou.

Letošní ročník je už 10. v řadě. Na co se tedy můžeme těšit?

Především jsou to napínavé jezdecké souboje ve všech osmi závodech, boje o body do Mistrovství České republiky a neméně atraktivní jsou i samotné motocykly a sajdkáry, které mohou diváci obdivovat nejen na závodním okruhu, ale také v depu. Budou mít i možnosti si stroje vyfotit, nechat si od jezdců podepsat program nebo udělat v poslední době tolik oblíbené selfie. Nenechte si ujít příležitost vidět na vlastní oči zahraniční závodníky a jejich stroje z Austrálie, Francie, Německa, Polska, Rakouska , Slovenska a Švédska!

Jaké jsou nejoblíbenější divácké prostory?

Nejoblíbenějším diváckým místem je prostor „startu a cíle“, kde kromě samotného startu a jednotlivých průjezdů, mohou diváci sledovat i vyhlašování a dekorování vítězů. Dále je to prostor „U koní“, kde závodníci brzdí z vysoké rychlosti do ostré levé zatáčky a znovu akcelerují do plné rychlosti.

Určitě je taky důležité uvést pár bezpečnostních pokynů pro diváky. Přece jen se jedná o rychlý závod…

Bezpečnostní pokyny mají diváci uvedeny v tištěném programu, který si mohou zakoupit při vstupu na závodiště u prodejců vstupenek. Každopádně platí, že pro diváky byly zřízeny označené bezpečné a bezbariérové divácké prostory a naopak byly vymezeny a označeny zakázané prostory, kde je zakázán jakýkoliv pohyb osob. Diváci by také neměli stát před pevnou překážkou, aby v případě nějaké mimořádné události mohli své místo rychle opustit.

Tak jako každý rok budete také představovat ty nejúspěšnější jezdce uplynulých let. Kdo to bude letos?

Letos se do Ostravy už potřetí vrací australský jezdec Eric Lenser, účastník nejtěžšího závodu na světě Tourist Trophy na ostravě Man, který zde v minulosti získal první a druhé místo, a letos bude startovat hned ve 3 závodech, včetně závodu sajdkár. Na startu nebude chybět švédský závodník Tommy Bergstedt, letos je to jeden z pěti švédských závodníků startujících v minulosti v Ostravě a který si dělá zálusk na pódiové umístění. Nesmíme zapomenout ani na početnou účast sedmi polských závodníků, z nichž dominuje Wioletta Kowalczyk na sajdkáře, který letos vyhrála úvodní závod v České republice. A když už jsme u závodu sajdkár, nebude chybět ani francouzský pilot Bernard Ragonnet.

Proč jste se rozhodli závod pojmenovat po Františku Bartošovi?

Název se sám přímo nabízel, František Bartoš byl ostravským občanem a zároveň jedním z nejlepších světových silničních motocyklových závodníků v padesátých letech. Každoročně se slavnostního zahájení zúčastňuje paní Helena Bartošová a syn Františka Bartoše Luděk. Letos bude k vidění také jeden z motocyklů Františka Bartoše.

Kde si můžeme zajistit své vstupenky?

Vstupenky lze nově pořídit ve všech Informačních centrech města Ostravy a také Informačních centrech Frýdku-Místku. U těchto prodejců je možné vstupenky zakoupit také online z pohodlí domova nebo třeba kanceláře. Výhodou zakoupení víkendové vstupenky v předprodeji je její cena, kdy oproti běžné ceně 300 Kč ji divák zakoupí pouze za 170 Kč a jako dárek od nás dostane ještě volný vstup do depa. Za zmínku také stojí že děti do 15 let mají na závody vstup zdarma.

Fotografie: Raba Motosport

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT