Z OSTRAVY

21. srpen 1968 v Ostravě - jak zasáhla vojska do života ocelového města?

Dnes je to přesně padesát let od vojenské invaze v Československu, kdy proti politickému uvolnění u nás zasahovala vojska Varšavské smlouvy.

Morava a Slezsko byly prvními oblastmi, které byly vojsky Varšavské smlouvy obsazeny. Sovětské tanky jste mohli v ulicích města slyšet už od druhé hodiny ranní. Generál G.P. Jaškin měl podle zdrojů v ocelovém městě spojence, takže se vojska rychle dostala ke zdejším strategickým oblastem, jako jsou Nová radnice, Vítkovické železárny či Nová huť. Ostravané proti invazi, stejně jako lidé v Brně a Praze, protestovali, ke krveprolití však nedošlo. Zásah ale vyvolal obrovskou vlnu nenásilného odporu.

V Ostravě byla normalizace z celého Československa nejtvrdší. Svá místa muselo opustit 69 % učitelů, 44 % technicko-hospodářských pracovníků v továrnách, 41 % lékařů, 40 % kulturních pracovníků a 76 % novinářů. Byla to akce msty za okupaci. To, co si ocelové město budovalo několik let, během pár měsíců zmizelo.

A co dnes? Jak vzpomínáme na tak významný den v naší historii? Spousta mladých si ani neuvědomí, co pro nás znamená. Pro naše budoucí generace je ale velmi důležité, abychom si podobná výročí připomínali.

Kino Luna si na tento den připravilo speciální promítání filmu Jan Palach, který zobrazuje autentické události 21. - 28. srpna 1968. Promítání začíná v 17:45, tak si ho nenechte ujít!

Fotografie: moderni-dejiny.cz

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY