POLITIKA
Zdroj: MS Deník

„Nevíme si rady? Hodíme to na Pražáky!"

Tramvaj v Pustkovci. Ano nebo ne? Silný názorový nesoulad probíhá už od roku 2016. Na jedné straně stojí vedení Ostravy, které tramvaj prosazuje, na straně druhé místní obyvatelé, kterých se stavba významným způsobem dotkne. A řešení je stále v nedohlednu.

Nevíme si rady? Hodíme to na Pražáky!" Tak by se dalo popsat úterní rozhodnutí Rady města Ostravy ve věci rozšíření tramvajové trati v Pustkovci a na VII. a VIII. obvodě v Porubě. Po dvou letech hádek a podávání nepřesvědčivých argumentů vystoupil v médiích ostravský primátor Tomáš Macura z hnutí ANO s tím, že ve věci musí být rozhodnuto urychleně, ale že referendum je drahé. Proto rada města na svém zasedání dne 21. srpna 2018 vybrala pražskou společnost, která provede na toto téma rozsáhlou anketu. Dle výsledků poté vedení města rozhodne, jestli se stavět bude nebo ne. A cena? Více než půl milionu korun!

Jisté je jedno. Sázku na výsledek této ankety do své nabídky určitě žádná sázková kancelář nedá.

Náš názor je takový, že u tak významné stavby, která je navíc částečně financovaná z peněz Evropské unie a má takový dopad na občany, má proběhnout místní referendum. Nestačí silou upozadit obvodní radnice a odvolávat se na mlčící většinu. Nestačí rozhodnout o zahájení stavby. Ostatně, v Porubě už jeden zahájený odstrašující příklad máme, prodlouženou Rudnou. Za ty dva roky, po které měla radnice případ na stole, se referendum připravit dalo. Mohli ho spojit s řešením budoucnosti Domu Kultury Poklad, který vedení města úspěšně bojkotuje. Místo jeho rekonstrukce strká peníze do „spořících šuplíků" na jiné megalomanské projekty.

Tři dny po rozhodnutí rady, tedy 24. srpna 2018, rozhodl Krajský úřad Moravskoslezského kraje o velké EIA (z anglického Environmental Impact Assessment, česky: Vyhodnocení vlivů na životní prostředí, pozn.red.), tedy o tom, že projekt musí být podroben komplexnímu posuzování vlivu na životní prostředí. Pokud Tomáš Macura tvrdí, že věc velmi spěchá, tak tohle ji určitě neurychlí. No a o tom, že se bude na kraji o EIA za dva dny rozhodovat a že věc takto s největší pravděpodobností dopadne, museli radní při přidělování této nesmyslné zakázky pražské agentuře vědět. 

Komunální volby jsou za měsíc. Jsme zvědavi, co si dají město řídící politické subjekty ANO, OSTRAVAK, ODS, KDU-ČSL v Porubě a Pustkovci do volebních hesel.

 

Zdroj fotografií: Nová tramvaj Poruba

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA