Z OSTRAVY

Oslavy 100 let republiky vrcholí

Roky 1948 a 1968 v souvislosti s nejnovějšími fakty a historickými prameny nebo zábavný kabaret plný dobových písní, scének a osobností, které budou s humorem a nadhledem komentovat vybrané události, jež ovlivnily vznik Československa. To jsou vrcholy projektu Ostravské univerzity, který připomíná 100. výročí založení Československé republiky.

Osudové osmičky – cyklus přednášek

O událostech nedávné minulosti, tedy letech 1948 a 1968, pohovoří uznávaná ostravská historička profesorka Nina Pavelčíková v poslední přednášce z celého cyklu „Osudové osmičky" připraveného Filozofickou fakultou Ostravské univerzity. Ve své přednášce proto odkryje tyto roky v souvislosti s nejnovějšími fakty a historickými prameny, které byly dlouhá léta zamčeny v archivech. Přednáška s názvem Od komunistického puče až k pražskému jaru zazní v centru PANT 20. 9. od 16 hodin.

Pořád spolu – probíhající výstava

Už samotný název výstavy napovídá, že v umění se Češi a Slováci vlastně nikdy nerozdělili. Umění obě země stále spojuje a výstava je toho důkazem. V Dole Michal nyní můžete spatřit unikátní výstavu, kde vedle sebe stojí téměř na pět desítek umělců různých generací z České republiky a Slovenska. Jednotlivé umělce spojuje snaha kurátorů výstavy připomenout období normalizace i roli Ostravy a Košic, které ve své době představovaly centrum československé kulturní vzájemnosti. Zvláštní pozornost je věnována vybraným aspektům výtvarného dění v první polovině devadesátých let, které jsou konfrontovány s aktuálními výtvarnými projevy. Máte tak možnost vysledovat vývoj Československého umění v čase od osmdesátých let do současnosti. Výstava se koná v Cechovně Dolu Michal od 11. 7. do 19. 8. 2018.

Z monarchie do republiky – hudebně-divadelní akademie

Hudebně-divadelní akademie s názvem „Z monarchie do republiky" uzavírá celoroční program a spojuje v sobě hned několik žánrů. Diváky nečeká suché převyprávění historie, ale zábavný kabaret plný dobových písní, scének a osobností, které budou s humorem a nadhledem komentovat vybrané události, jež ovlivnily vznik Československa. Nečekejte žádné učebnicové výklady, autoři akademie přistupují ke klíčovému okamžiku našich dějin s nadhledem a pro diváky vybírají okamžiky, které se do školních osnov nedostaly. Režie celé akademie se ujal člen Divadla Petra Bezruče Milan Cimerák, účinkovat budou studenti i akademičtí pracovníci Ostravské univerzity. Pány profesory, docenty a vyučující na Ostravské univerzitě tak diváci mohou spatřit ve zcela jiné roli. Premiéra bude 18. října v divadle MÍR v Ostravě Vítkovicích.

Všechny akce Ostravské univerzity konané k 100. výročí založení Československé republiky se konají díky podpoře projektu Společné století.

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY