Z OSTRAVY

Objevte krásy Jeseníků!

O víkendu 7. až 9. září proběhne už devatenáctý ročník oblíbené elegantní jízdy historických vozidel pod názvem „Trofeo Niké Jeseníky 2018“. Stejně jako loňské ročníky má tento zaúčel podporu rozvoje cestovního ruchu v turisticky atraktivním regionu Jeseníků.

Projekt „Trofeo Niké Jeseníky“ láká každým rokem víc návštěvníků, kteří dorazí na neobvyklou podívanou historických automobilů v krásné přírodě, ale také víc českých i zahraničních majitelů těchto strojů, kteří si nenechají ujít příležitost provětrat své miláčky.

V letošním roce budou k vidění zejména předválečné automobily, nejstarší auto letošního ročníku bylo vyrobeno v roce 1912, pole posádek vytvoří ucelený obraz technického vývoje automobilů od období před 1. světovou válkou až po 70. léta. Projekt Trofeo Niké po uplynulých ročnících rozšířil své poslání i oblasti prezentace životního stylu našich předků. Letos se můžeme těšit na vysoce profesionálně připravenou přehlídku módy první republiky Ivany Hrdličkové, víkendem nás budou provázet patroni projektu Ivana Christová a Karel Loprais. Díky znásobené dobré vůli všech, kdo se na přípravách podílejí, připravují pořadatelé i letos charitativní dražbu.

A jaký bude letošní program? Páteční dopoledne na Kopřivná Resort přinese skvělou technickou podívanou pro malé i velké ve spolupráci se Světem techniky Ostrava – DOV. Poté je naplánován přesun pod vedením vítězné Tatry Karla Lopraise do Ryžoviště a zakončení dne proběhne v Razové, kde se mohou všichni návštěvníci těšit na pravou prvorepublikovou zabíjačku!

V sobotu se můžeme těšit na program v Bruntále na zámku, Miloticích, Krnově, zámku Linhartovy a tradičně proběhne letmý start v Ludvíkově v paddocku Wellness hotelu Peras. Mottem jízdy je myšlenka „ZPOMAL A ROZHLÉDNI SE...“ a v Krnově dokonce závodníci zpomalí v dobré věci a potěší svou jízdou pacienty krnovské nemocnice, významné prvorepublikové stavby na území Moravskoslezského kraje.

Neděle se ponese v rytmu etapy „Okolo Pradědu“ a navštívíme Hotel Holzberg v Suché Rudné. Klasicky proběhne muzeum pod otevřeným nebem v Karlově Studánce a slavnostní zakončení bude na půdě obce Malá Morávka, v prostorách Horského hotelu Brans a Kopřivná Resort. „Páteřní motto naší podhorské jízdy „Zpomal a rozhlédni se…“ tak získává stále větší hloubku a výraznější kontury. Jsem šťastná, že k nám jezdí nádherné posádky z celé republiky i zahraničí, velmi si toho vážím, je skutečně na co se dívat a můžete tak doslova vplout do minulosti a nechat se unášet prvorepublikovou atmosférou… Také bych velmi ráda poděkovala všem našim partnerům za podporu a příjemnou spolupráci. Jménem celého organizačního týmu vás srdečně zvu na pěknou podívanou!“, říká Marcela Rotter, hlavní organizátorka Trofeo Niké Jeseníky 2018.

Podhorská jízda veteránů se těší podpoře náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje, Jana Krkošky a je finančně podporována z rozpočtu Moravskoslezského kraje. Dalšími stálými partnery jsou CzechTourism a Euoregion Praděd. „Jsem opravdu rád, že do našeho kraje opět zavítá tato nádherná přehlídka historických vozidel, která jako již tradičně potěší místní obyvatelé i návštěvníky ze vzdálenějších koutů republiky. Je hodnotným důvodem pro turistickou návštěvu našich polských a slovenských sousedů, samotným majitelům historických vozidel pak věřím, že vtiskne do paměti pěkné zážitky právě z našeho koutu republiky“, uvádí Jan Krkoška.

Program i zúčastněné automobily lákají na příjemné strávení druhého zářijového víkendu. Udělejte si výlet do Jeseníků!

Fotografie: archiv pořadatelů Trofeo Niké Jeseníky

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY