Z OSTRAVY

Do Ostravy míří krasobruslařské špičky

Ladný tanec, náročné skoky i krásné kostýmy. Krasobruslení je jednoznačně jedním z divácky nejpoutavějších sportů, který se líbí napříč generacemi. Od 26. do 29. září můžeme jeho krásy obdivovat přímo v Ostravě na světové juniorské Grand Prix. Konat se tu bude pátý závod ze série zahrnující celkem sedm soutěží. Finále se letos uskuteční ve Vancouveru v Kanadě.

Sportovní Ostrava není jen městem spojovaným s atletikou. Také krasobruslení zde má dlouhou historii. Dokazuje to i fakt, že je podvanácté místem konání jednoho ze závodů světové krasobruslařské série juniorů Junior Grand Prix. „Častěji než v Ostravě se nikde na světě závody ISU série Junior Grand Prix nekonaly. Na pomyslné druhé příčce jsou shodně s devíti závody polský Gdaňsk a chorvatský Záhřeb. Zemí, kam se sjížděly juniorské špičky světového krasobruslení, je zatím třicet pět,“ vysvětluje nám za pořadatele Eva Kijonková a dodává, že v Ostravě se finále uskutečnilo v roce 2005. „Od roku 1997, kdy Mezinárodní bruslařská unie seriál poprvé odstartovala, se Junior Grand Prix konalo v Ostravě jedenáctkrát.“

„Juniorské Grand Prix je špičkový seriál, na kterém se zpravidla poprvé objeví pozdější světová elita. Nathan Chen, letošní mistr světa, vyhrál celé JGP v sezoně 2015/2016,“ poznamenal předseda Českého krasobruslařského svazu Stanislav Žídek. Kromě krasobruslařského Junior Grand Prix přivedl v roce 2017 do Ostravy i mistrovství Evropy a rád by tu viděl i další zvučné akce světového krasobruslení: společné finále Grand Prix juniorů a seniorů, mistrovství světa a znovu i mistrovství Evropy.

V minulosti jsme mohli na ostravském ledě vidět v juniorských kategoriích i ty, kteří později zazářili jako hvězdy dospělých. Například v roce 2003 vyhrál závod v Ostravě Tomáš Verner, který o pár let později opakovaně získával medaile na vrcholných soutěžích dospělých. V roce 2016 v Ostravě vyhráli Anna Dušková a Martin Bidař, kteří pak ve stejné sezoně byli i juniorskými mistry světa. V roce 2014 viděla Ostrava také Jevgeniji Medveděvovou, pozdější mistryni světa. „Ostrava může být skutečnou Mekkou krasobruslení. Je tu výborné zázemí, vše na jednom místě a skvělý tým,“ říká Rafael Arutyunyan, který je světově žádaný trenérem, mj. úřadujícího mistra světa Nathana Chena, a zná podmínky v mnoha zemích. V Ostravě se účastnil tréninkového kempu české reprezentace, ačkoli jeho účast na podobných akcích mimo USA je výjimečnou událostí.

Věk startujících závodníků se na Junior Grand Prix pohybuje od 13 do 19 let. Výjimkou je průměr 21 let pro ženy u tanců a sportovních dvojic. Šest nejlepších závodníků série v každé kategorii postoupí do finálového závodu „ISU Grand Prix of Figure Skating Final“ juniorů a seniorů.

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY