Z OSTRAVY

Maratonský podzim v Ostravě!

Spojení hudby a sportu? Proč ne! Na podzim se v Ostravě uskuteční dva maratony, které potvrzují, že si hudba a sport mají co říct.

Ten první, běžecký, má již mnohaletou tradici a pod novým názvem Runfest uvítá 23. září 2018 stovky běžců a tisíce fanoušků. Ovšem ten druhý, Hudební maraton Leoše Janáčka, zažije svou premiéru. Ve dnech 25. – 28. října 2018 se sjedou do Ostravy špičkoví umělci, aby na 17 koncertech provedli okolo 40 děl Leoše Janáčka a uctili tak památku velkého skladatele spjatého s Ostravou a Moravskoslezským krajem, jehož 90. výročí úmrtí si letos připomínáme. Organizátoři těchto dvou akcí spojili síly a rozhodli se dokázat, že hudba a sport si mají co říci. Umělci z Janáčkovy filharmonie Ostrava se na Runfestu představí jako běžci a ti, kteří zrovna nepoběží, zahrají absolutním vítězům. Nejlepší běžci si pak o měsíc později budou moci vyslechnout Janáčkovu hudbu na vybraných koncertech.

O Runfestu:

Třetí ročník ostravského běžeckého festivalu RunFest odstartuje v neděli 23. září 2018. Trasa již tradičně povede centrem moravskoslezské metropole – z Masarykova náměstí až do Komenského sadů. Také letos si účastníci budou moci vedle samotného čtvrtmaratonu zaběhnout i půlmaraton nebo celý maraton. Zaměstnanci Janáčkovy filharmonie Ostrava, kteří sdílí radost z pohybu, se představí v tzv. Štafetových bězích, kdy spolu šestičlenné týmy na šestikilometrovém okruhu soupeří v různých kategoriích. Tímto krokem přispějí i na charitativní záměr a svou aktivní účastí potvrdí, že svět kultury a sportu se může navzájem pozitivně ovlivňovat.

O Hudebním maratonu Leoše Janáčka:

Hudební maraton Leoše Janáčka, realizovaný ve dnech 25. – 28. 10. 2018, nabídne ve čtyřech dnech silnou koncentraci Janáčkovy tvorby. Jedná se o první akci podobného ražení v České republice, pro jejíž formát našli tvůrci z Janáčkovy filharmonie Ostrava inspiraci v zahraničí.

Z pestré nabídky maratonu vás zveme na vystoupení klavíristů Martina Kasíka, Lukáše Vondráčka, Ivo Kahánka či Jana Bartoše. Nebude chybět ani Moravská lidová poezie v písních s Kateřinou Kněžíkovou či Zápisník zmizelého s Ľudovítem Ludhou. Fanoušci Ivy Bittové se mohou těšit na její vystoupení s Moravskou lidovou poezií třetí festivalový den s Mucha Quartetem v ostravském Cooltouru, podobně jako na Mateřštinu Jiřího Slavíka, jejíž derniéra se uskuteční v rámci České republiky právě na janáčkovském maratonu.

Ať už jste fanoušky hudby či sportu, zapiště si obě akce do svých kalendářů, aby vám neunikly!

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY