ROZHOVORY

Eva Míkulíková - lídryně kandidátky na Slezské Ostravě

Naší tváří na Slezské je Eva Mikulíková, pedagožka s dlouholetými zkušenostmi a chutí změnit a pozvednout Slezskou Ostravu! I na Slezské si ZASLOUŽÍTE VÍC!

Vážený a milý voliči koalice LEČA,

jmenuji se Eva Mikulíková, pocházím z nedalekého Šenova, kde jsem prožila své dětství 
a mládí. V Brně jsem dosáhla vysokoškolského pedagogického vzdělání na Masarykově univerzitě. Abych to zkrátila, jsem žena, manželka, matka, babička a učitelka na střední odborné škole. Mám ráda svou rodinu a práci.

Možná právě proto, že se pohybuji víc než 30 let mezi mladými lidmi a snažím se jim naslouchat, protože komunikace je především o naslouchání, jsem vstoupila do komunální politiky, protože činy a skutky hovoří o životě člověka. Společně můžeme udělat ze Slezské Ostravy udělat krásné místo k životu. ZASLOUŽÍTE SI VÍC!

Eva je vážně zajímavá ženská! Nevěříte? Tak si přečtěte, co nám řekla!  

1. Jak podle mě vypadá LEPŠÍ A ČISTÁ OSTRAVA?

Měla by být ta NEJLEPŠÍ A NEJČISTŠÍ – to znamená bezpečná, čistá, zábavní, kulturní, komunikativní, mladá a hlavně participativní.

2. Kdybych se stala starostkou, nejprve bych …

Oproti současnému vedení budu všemožnými prostředky bojovat proti schválenému otevřenému uložišti více než 100 000 tun uhlí na bývalé heřmanické haldě podél Orlovské ulice. Nepřipustím prodej obecního majteku do rukou soukromníků, kteří zřizují v našem obvodu ubytovny pro nepřizpůsobivé. Samozřejmě další prioritou je Slezskou omladila, aby v ní rádi žili mladí lidé se svými rodinami, a proto je třeba jim usnadnit život. Všechno je ve volebním programu Leča.

3. Co bych udělala pro větší bezpečnost občanů Ostravy?

Zesílení a zviditelnění práce městské policie v rámci udržování veřejného a občanského soužití, posílení jejích složek zejména u základních škol, přechodů pro chodce. Městská policie by měla fungovat hlavně v době volna (o prázdninách, o víkendech), kdy se děti nudí a často se uchylují k „lehkým“ drogám“ (kouření marihuany).

4. Děti v mém obvodu si zaslouží …

Dětská hřiště pro starší děti (1016 let). Dětských průlezek je dostatek, ale absolutně chybí vyžití pro starší děti, hřiště pro kolektivní sporty – např. fotbal, florbal, či dráhy pro kolečkové brusle, skateboard, nebo třeba i motokros.

5. Jak vypadá novodobý hrdina?

Novodobý hrdina? Je to pro mě zodpovědný člověk. Co řekne, to udělá!

6. Kdybych si mohla vzít na misi na Mars jen jeden batůžek věcí, co bych si do něj zabalila?

Svoje milované knížky.

7. To nejlepší lečo je …

S masem, dobrou klobásou a slaninou. Mňam!

8. Každý si zaslouží důstojné stáří, proto bych pro seniory …

Posílila vznik domů s pečovatelskou službou či domy pro seniory. Měli by se v nich dobře, žili se svými vrstevníky a měli si o čem povídat. Hlavně nejsou sami, a to je dobré a důležité, protože samota zabíjí.

9. Kam vezmu návštěvu, když poprvé přijede do Ostravy?

Do zoologické zahrady. Je opravdu krásná. Všichni mí příbuzní a celá moje rodina nedají na ostravskou zoo dopustit. Je velká a prostorná pro celodenní výlet, která děti (či dospělé) učí poznávat zvířata a něco se o nich dozvědět. Navíc si mohou vychutnat botanický park a vůbec okolní přírodu a zeleň. Za návštěvu určitě stojí i Slezskoostravský hrad se svými expozicemi, i když vstupné je dost drahé.

10. Čím jsem chtěla být jako malá?

Od 10 let jsem chtěla být učitelkou, zeptejte se mé maminky. Přání se mi vyplnilo.

11. Fotbal, nebo hokej?

Hokej – mí kluci hráli a hrají hokej. A já hokej sleduji v televizi.

12. Víno, nebo pivo?

Víno – to je dar země. Není nad bílé suché.

13. Kočka, nebo pes?

Pes. Měli jsme doma tři – vždycky to byly fenky – Brita, Dáša a Jukina. Ale proti kočkám taky nic nemám …

14. Nejhezčím místem v mém obvodu je podle mě …

Ostravská zoo.

15. Kdybych se mohla setkat s někým významným, byl by to …

Jan Ámos Komenský – byl to skutečně Učitel národů. Ve své Didaktice magna rozdělil děti podle věkových zvláštností a zdůraznil, že každé dítě je jedinečná osobnost, kterou je třeba respektovat a učit. Co víc dát dětem než kvalitní vzdělání?! A navíc Komenský pronesl slova, která se mně vryla do paměti. Myslím, že jsou nadčasová a poplatná i v dnešní době: „Věřímť i já Bohu, že vláda věcí tvých k tobě se zase navrátí, ó lide český.“ (ve zkrácené verzi)

16. Nejvíce si odpočinu u …

U dobré knížky nebo filmu.

17. Co Ostravák, to pejskař. Proto bych ve svém obvodu vybudovala …

Majitelé psů, kteří platí pravidelně povinné poplatky, si zaslouží zvýhodnění v podobě očkování zdarma svých miláčků, sáčky na exkrementy, samozřejmě taktéž zdarma, ale i zajímavá školení či akce.

18. Co bych udělala pro snížení prašnosti v Ostravě?

Když čistá, tak čistá! Se vším všudy. Hlavně žádné skládky! Je potřeba podpořit u občanů využití kotlíkové dotace. Dále čištění silnic a ulic, nejen těch hlavních, ale i těch vedlejších.

19. Jak bych podpořila ostravské sportovce?

Samozřejmě podporuji vznik městského tréninkového centra místo Bazalů. Ke sportu mám blízko.

20. Co bych nabídla mladým lidem, aby neodcházeli z Ostravy?

Dejte lidu chléb a hry – takže práci a kulturní vyžití.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ROZHOVORY