POLITIKA

Práce snů

48 500 korun měsíčně, služební auto, telefon a kancelář na radnici. Také by se Vám to líbilo? Takové výhody si umí zařídit jen exstarostka Liana Janáčková. „Placená funkce vedoucí komise pro investiční a strategické plánování je nechutnou politickou trafikou,” říká zastupitel Lepší a čisté Ostravy Daniel Vaca.

Běžní členové této komise dostanou „odměnu“ 500 Kč, ale pouze v měsíci, ve kterém se dostaví na schůzi komise. Bývalá starostka dostává na svůj účet částku téměř stokrát vyšší. Divné jí to ale nepřijde. „Většina obcí, i malých, si zadává práce hlavně architektonické, které potom samozřejmě platí z vlastních rozpočtů. Takže já de facto naplňuji to, co si ostatní obce zadávají. Proto si nemyslím, že jsou to vyhozené peníze,“ sdělila Liana Janáčková médiím. Zřejmě i laik se podiví argumentaci, jakou Janáčková použila na obhajobu této své uměle vytvořené funkce před redaktory České televize. Podle našich odhadů budou náklady na tuto uměle vytvořenou funkci bez definované pracovní náplně a úkolů zhruba jeden milion korun ročně. Asi i proto se bude v letošním roce zvedat nájemné v obecních bytech o 10 %.

REPORTÁŽ O EXKLUZIVNÍM MÍSTU PRO LIANU JANÁČKOVOU ZDE! 

Kdo umí ...
Připomeňme si pár „úspěchů“ paní Janáčkové na poli investic a strategického plánování:
Nové náměstí v Mariánských Horách mělo původně stát 10 milionů, nakonec se ale cena vyšplhala na neuvěřitelných 32 milionů! Jen následná tříletá údržba zeleně na této betonové ploše je městským obvodem zasmluvněna na částku jeden milion korun! O zvýšené prašnosti a teplotě akumulující se na téměř dvou stech metrech čtverečních betonu snad,  ze smutku nad vykonaným dílem, raději ani psát nebudeme.

Nové Mariánské náměstí je velkou dlážděnou plochou. Přesto je zde až nezvykle drahá úprava zeleně. Foto zdroj: Bazos

Velký neúspěch představuje i zpackaný prodej bytových domů v lokalitě Červený kříž, kde měl vzniknout studentský kampus. Pro mnoho občanů Mariánských Hor je to ale ghetto. Na malebné koupaliště na Hulváckém kopci můžeme bohužel vzpomínat už jen s lítostí v srdci.

„Znamenitě“ také dopadly veškeré snahy radnice okolo bytových domů na Hulváckém kopci, na které upozorňujeme od samotného počátku. V roce 2016 nechala starostka Janáčková vystěhovat všechny nájemníky z domu Knüpferova 4 s tím, že zde bude zřízena služebna městské policie. Veřejným slibem se starostce následně podařilo ošálit a vystěhovat i  nájemníky sousedního vchodu s tím, že plánuje provést rekonstrukci celého domu. Následně radnice chtěla dům prodat, s čímž nesouhlasilo město Ostrava. Dodnes jsou všechny byty prázdné a dům neodvratně chátrá. To je strategie?!

Zastupitelům Mariánských Hor a Hulváků za LEČO - Lepší a čistá Ostrava se nová pozice pro bývalou starostku vůbec nelíbí! 

Počátkem minulého roku dokonce na neutěšený stav domů Knüpferova 3 a Knüpferova 4 opakovaně upozorňoval při svých kontrolách také Magistrát města Ostravy. Jelikož radnice výsledky kontroly před lidmi skrývá, uveďme zde alespoň některé závěry a doporučení:
• nehospodárné nakládání s veřejnými prostředky z důvodu úniku výnosu z nájmu 24 bytových jednotek, kdy jen do konce ledna minulého roku bylo ušlé nájemné vyčísleno na 825 tisíc korun a dále roste,
• zmařená investice za přípravné práce na projektovou dokumentaci za účelem zřízení kanceláří městské policie ve výši 1,1 milionu korun,
• dlouhodobý stav domů bez pravidelného provozu a vytápění v zimním období celkovému technickému stavu domu nepřispívá.

Je smutné, že ani tato jednoznačná zjištění kontroly magistrátu s opakovaným doporučením na řešení v co nejkratším termínu nebyla dodnes, po více než roce, vedením radnice realizována.
Toto je jen letmé ohlédnutí za prací Liany Janáčkové. „Někdo takový, kdo navíc již 28 let nepracuje ve své profesi, bude pro městský obvod vytvářet architektonické studie a strategické plány? No to se tedy máme na co těšit,“ uzavírá Daniel Vaca.

Kamil Taube, předseda ODS, Mariánské Hory a Hulváky:
„Po dobu 28 let jsme neměli funkci uvolněného zastupitele! Nevím o jediném městském obvodě, kde bychom tuto uvolněnou funkci našli, potažmo ani na MMO není. Podle mě je to velice nehospodárné a neekonomické. Paní Liana Janáčková má vykonávat funkci předsedkyně investiční a rozvojové komise? Připadá mi to hodně zvláštní v situaci, když na našem úřadu pracuje 120 zaměstnanců a z tohoto počtu jsou čtyři zaměstnanci přímo zařazeni na pozice investičních referentů na jednotlivých odborech!!“

Jíří Vávra, předseda ANO, Mariánské Hory a Hulváky:
„Po podzimních komunálních volbách jsem se stal zastupitelem za hnutí ANO 2011 v MO MHaH. Naše snaha o spolupráci a vytvoření koalice bez některých zástupců Nezávislých nebyla úspěšná. Současná koalice za aktivní podpory paní Pagáčové za KDU-ČSL a paní Sekerákové za KSČM je pro mě velkým zklamáním. Tato koalice mohla vzniknout pouze za podmínky dalšího navýšení počtu místostarostů ze tří na čtyři.
A dále za podmínky vytvoření nové funkce pro bývalou starostku paní Janáčkovou s názvem předsedkyně komise pro strategický rozvoj a investice, přiděleného automobilu a výpočetní techniky. Mariánské Hory bude tato funkce stát ročně cca 1 000 000,- Kč.
Práci současné koalice, složené ze zástupců pěti politických subjektů - KDU-ČSL, KSČM, Nezávislých, Ostravaka a SPD  bych charakterizoval jistou mírou neodbornosti a arogance.“
 



 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA