POLITIKA

Má vůbec v Ostravě někdo z ANO to číslo na Andreje?

13. března 2019 odhlasovala sněmovna vznik Národní sportovní agentury. Při schvalování se řešilo mimo jiné sídlo agentury. Ve hře byla také Ostrava. Evropské město sportu 2014 ale nemělo dostatečnou podporu, neboť ti, kteří se dušovali, že za ni budou bojovat, v poslaneckých lavicích neseděli.

Když si moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák dohodl s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem výjimku, že bude i poslancem, sliboval to nejlepší pro kraj a jeho metropoli. Sám ale už tehdy řekl, že jeho prioritou je vedení kraje. „Já nehodlám ten kraj, za který nesu zodpovědnost, nechat bezprizorní, čili jinými slovy řečeno – priorita absolutní je být hejtmanem,“ uvedl po svém zvolení poslancem Vondrák. To se nyní ukázalo jako pravdivé. Když se totiž sešly termíny schůzí krajských zastupitelů a poslanců, vybral si Vondrák právě tu, které předsedá. „Toto zastupitelstvo bylo velmi důležité,“ řekla nám mluvčí krajského hejtmanství Miroslava Chlebounová, „na programu byla optimalizace krajského zdravotnictví, ale třeba také podpora sportu v Moravskoslezském kraji.“

Některým vadí, že je Agentura na míru šitá pro Milina Hniličku. Také proto musí být její sídlo v Praze. Foto zdroj: Sportovní listy

Agentura, jejímž hlavním úkolem bude vytvoření nového systému státní podpory sportu, byla poslanci hnutí ANO jednohlasně podpořena. Zarážející je jiná věc. Sněmovna hlasovala také o umístění tohoto úřadu do Ostravy. A tady dostalo naše město nakopáno v přímém přenosu. To, že je pro Andreje Babiše Ostrava dobrá týden před volbami a během festivalu Colours, je zbytečné rozebírat. Těžko uvěřitelný je ovšem přístup místních „politických hvězd“ z jeho hnutí. Někteří, například už zmíněný hejtman Vondrák nebo kolegyně Ožanová, kvůli kumulaci funkcí dorazit nemohli, další z deseti poslanců Moravskoslezského kraje nedokázali podporu Ostravě u svých stranických kolegů z jiných částí země vyjednat.

Z pouhých čtyř hlasů, které naše město obdrželo, hlasoval pro Ostravu Aleš Juchelka. „Bojoval jsem za to celou dobu, nic takového tady nemáme a Ostrava by si to zasloužila. Vždyť zde pořádáme Fed Cup, mistrovství v mnoha sportech, Zlatou tretru a další mezinárodní sportovní akce, ale prostě se to nepodařilo protlačit.“ Podle Juchelky ale kolem sídla žádná velká diskuze nebyla, jelikož se už dopředu počítalo s tím, že by agentura měla mít 80 zaměstnanců, z nichž 30 převezme z ministerstva školství. A ti pracují v současnosti v Praze, nikoliv v Ostravě. „Přesto nerozumím kolegům z Moravskoslezského kraje, že hlasovali proti Ostravě. A návrh Pirátů pro Bruntál, to už byl skutečný výsměch a nemístný vtip,“ dodává Juchelka.

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA