Z OSTRAVY
Ilustrační foto zdroj: ČT

Nutný parkovací dům u krajského úřadu. Kde na něj ale vzít?

Město počátkem měsíce června vyhlásilo architektonickou soutěž na parkovací dům. Ten by měl stát v proluce mezi nedávno opláštěným skeletem a budovou Krajského úřadu. Vzhledem k deficitu parkovacích míst v této lokalitě je to jistě pozitivní zpráva. Má to ovšem několik ale...

Město sice ví, že parkovací stání nechce pod zem, protože jsou dražší. Ví, že vítěz soutěže dostane jako cenu 2 milióny korun. Ví, že vítěz soutěže by měl následně stavbu projektovat. Limit pro projekt stanovilo na 30 miliónů bez DPH. A ví také, jak vysoké budou náklady na stavbu, kdy stanovilo strop realizace na 359 miliónů bez DPH.

Nový parkovací dům by měl vyrůst mezi novou kancelářskou budovovou naprosti Domu kultury a Krajským úřadem.

Co však neví, je to zásadní. Kde vezme peníze na výstavbu. Určitě nemáme nic proti tomu, když mezi budovami kraje a podnikatelským inkubátorem vznikne něco pro oko zajímavého. Ale vyhlašovat soutěž přes prázdninové měsíce s termínem odevzdání návrhů 13. září a zvláště v situaci, kdy se teprve hledá způsob financování je podle nás velmi podivné. Asi se předpokládá, že návrh už má někdo v šuplíku.

Jak věci mohou fungovat lze vidět v Hradci Králové: ZDE

V této oblasti je dlouhodobě velmi špatná parkovací situace - každé ráno zde potřebují zaparkovat lidé z IT firmy Tieto, zaměstnanci Městské nemocnice Ostrava, Krajského úřadu, Domu kultury, nedalekého Katastrálního úřadu, dvou přilehlých škol a samozřejmě také lidé, kteří zde bydlí. Těm by měly zůstat parkovací místa před jejich domy a lidé, kteří zde dojíždějí za prací by měli pohodlně zaparkovat v parkovacím domě. 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY