Z OSTRAVY

Zoo Ostrava zaznamenala rekordní návštěvnost

Návštěvnost Zoologické a botanické zahrady v Ostravě je o prázdninách tradičně nejvyšší v roce. Hranici 100 tisíc návštěvníků za měsíc Zoo překonala v minulosti již čtyřikrát, pokaždé vždy v měsíci srpnu. Letos se to podařilo již v červenci. Konkrétně se do Zoo přijelo podívat 100 718 návštěvníků.

Do ostravské Zoo každoročně přijíždí lidé napříč celou Českou republikou, ale také ze Slovenska či Polska a vzdálenějších zemí. Letos můžete svou návštěvou podpořit program Dvě koruny ze vstupu, který spočívá v tom, že dvě koruny z vašeho zaplaceného lístku putují na podporu ohrožených zvířat a rostlin ve volné přírodě. Lze očekávat, že při vysoké návštěvnosti by se tato podpora mohla pohybovat okolo 1 milionu Kč.

Ostravská Zoologická zahrada je ve srovnání s ostatními v České republice druhá největší, a to hned po chomutovské. Naše Zoo se může pyšnit hned několika zajímavostmi. V roce 2011 se tady narodila dvě živá slůňata, což je mezi českými a slovenskými Zoo unikátní. V roce 2013 se také ostravský hroch Honza stal nejstarším hroším tátou na světě. Celý areál je doplněn o prvky s Braillovým písmem, což umožňuje získávat informace i handicapovaným. Další z věcí je třeba Pavilon evoluce, kde se nachází cca 200 zvířat v asi 25 druzích, a taky botanické stezky, které vedou napříč celým areálem.

A co si Zoo Ostrava připravila pro letošní sezónu? Novinkou tohoto roku je expozice Tsavo. Konkrétně se nachází v blízkosti výběhu afrických zvířat, a můžete zde vidět dikobrazy jihoafrické a drobné šelmy mangusty trpasličí. Nezapomnělo se ani na děti, pro které byly vytvořeny nové herní prvky, například u Pavilonu evoluce mohou děti na Paleohřišti objevovat kosti prehistorického ještěra. Pro děti byl také vytvořen model kožatky velké. Zde si můžou vyzkoušet interaktivní činnost související s tématem nelegálního sběru vajec mořských želv, k čemuž se určitě připojí i rodiče.

Ostravská Zoo se může pyšnit vysokým výskytem vzácných druhů bezobratlých. Na území areálu nedochází k žádnému velkoplošnému hnojení ani postřikům, jak je k tomu v okolní krajině, a proto je zde výskyt této skupiny živočichů tak ojedinělý. Můžeme se tedy bavit zejména o motýlech, vážkách a broucích.  Zde naleznete video, které vzácné druhy zachycuje: https://www.youtube.com/watch?v=fc7f6Z2ZtWg.

Pokud jste alespoň trochu sportovně zdatní, můžete se zúčastnit charitativního běhu pro gibony. Běh se koná 30. 8. 2019 v 18:00 v areálu Zoo Ostrava, a to po zavírací době. Tratě jsou dlouhé 480 m, 2,5 km a 5 km a maximální počet účastníků je 1200.

Jestli se ještě o letošních prázdninách do ostravské Zoo chystáte, nezapomeňte sledovat jejich web, kde se dozvíte o dalších zajímavých novinkách nebo akcích: http://www.zoo-ostrava.cz/.

Zdroj fotografií: webové stránky Zoo Ostrava

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY