POLITIKA

Vedení kraje: Petice ani pohotovost v Ostravě nás nezajímá!

V posledních dnech rezonuje napětí mezi krajem a městem. Vedení Moravskoslezského kraje totiž hodlá výrazně omezit fungování ostravských pohotovostních služeb. Město i kraj jsou řízeny hnutím ANO. Je proto velmi překvapivé, že primátor Ostravy Tomáš Macura o této aktivitě svých stranických kolegů z hejtmanství ještě minulý týden nic nevěděl. Městská nemocnice, jak už z názvu vyplývá, přitom spravuje právě Magistrát.

Situace zašla díky neschopnosti vedení kraje a města společně komunikovat až tak daleko, že reálně hrozí kolaps pro občany potřebné služby – lékařské pohotovosti. Popud šel na kraj z vedení nemocnice - například na zubní pohotovost se totiž dlouhodobě nedaří sehnat lékaře. A na ostatních odděleních to není o moc lepší. Těžká práce, dlouhá pracovní doba a zřejmě nedostatečné ohodnocení se doktorům nelíbí a tak radši pracují v soukromých praxích či na klasických odděleních nemocnic. 
Zastupitelé města  ale zřejmě o aktivitě nemocnice nevěděli a na svém jednání v minulém týdnu vzali za svůj návrh opozice a vyzvali vedení kraje k zajištění poskytování této služby na území města Ostravy v dosavadním rozsahu a standardu.

Jak se k tomu postaví krajský hejtman Ivo Vondrák (ANO) a jeho náměstek pro zdravotnictví Martin Gebauer (ANO), zatím není známo. Naštěstí jsou na podzim volby a je tedy šance, že se budou snažit situaci uklidnit. Problémů mají i bez toho dost. I když jak se zdá, moc si z nich hlavu nedělají.

Hejman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) si zřejmě neuvědomuje, jak by se měl v roce voleb chovat ke k občanům a možným voličům

Na prosincovém jednání zastupitelstva kraje totiž vystoupil občan s peticí požadující odstoupení náměstka hejtmana pro zdravotnictví Martina Gebauera. Ve svém příspěvku popisoval neplnění slibů a nekompetentní kroky tohoto člena hnutí ANO z Karviné. Ve třetí minutě jeho řeči byl předsedajícím hejtmanem Ivo Vondrákem (ANO) poměrně arogantním způsobem upozorněn na to, že již uplynul čas určený k jeho vystoupení, ať „dokončí myšlenku“. Občan následně vyzval náměstka hejtmana pro zdravotnictví Gebauera, aby dostál svému slovu, že v případě útlumu zdravotní péče a hromadných výpovědí zdravotníků, bude sám rezignovat. Pokud by tak neučinil, vyzval vystupující občan a všichni podepsaní pod peticí radu kraje, aby náměstka odvolala. V momentě, kdy chtěl složku s peticí předat hejtmanovi, arogance Ivo Vondráka vygradovala, když petici od občana se slovy „dejte to tam někde bokem, prosím,“ převzít odmítnul.

O odvolání náměstka nerozhoduje rada, ale zastupitelstvo. To vystupující občan, zřejmě nevěděl. Podnět k odvolání náměstka pro zdravotnictví si bohužel nevzal za své nikdo ze zastupitelů a návrh k hlasování v této věci nepodal. K petici se nevyjádřil nikdo ze zastupitelů, nikdo z vedení kraje a mrtvého brouka hrál především zodpovědný náměstek Martin Gebauer. Doufejme, že podobným způsobem nepřistoupí krajské vedení i k problému omezování ostravské pohotovostní služby.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA