ZAHRANIČÍ

5 věcí, které ochutnat v Řecku

Jak zažít to pravé Řecko? Kromě sluníčka, moře a památek je tato země známá i něčím jiným a tím je řecká kuchyně, světový fenomén, který se úspěšně šíří i do dalších zemí. A co Metaxa, víno a další řecké nápoje? Chcete si tuto zemi doslova vychutnat? Vybrali jsme pro vás 5 pochutin, které zde vyzkoušet prostě musíte.

Káva

Typickým zástupcem nápojů v Řecku je káva, kterou tam pije snad každý. Během snídaně, dopoledne, po obědě, během siesty i večer. Káva je bez nadsázky řeckým národním nealkoholickým nápojem. Druhů kávy dostanete v Řecku hned několik, ale typické jsou pro tuto zemi dva.

shutterstock_142369336

Prvním a tím nejznámějším je ledová káva frapé. Jeho příprava je jednoduchá a během letních měsíců je „frapíčko“ úžasně osvěžující. Při objednávání budete otázáni, kolik si do kávy přejete cukru a mléka, frapé totiž nemá jen jednu podobu. Můžete si vybrat kávu bez cukru a bez mléka, řecky sketo. Bez cukru a s mlékem je řecky sketo me gala, s cukrem a bez mléka je glyko choris gala a posledním typem je sladké s mlékem, řecky glyko me gala.

Nepijete kávu, ale neradi byste přišli o typicky řecký zážitek? Zkuste tedy frapé bez kofeinu.

I horká káva má svého řeckého zástupce, je jím řecká káva – ellinikos kafes. Je velmi podobná nám známému „turkovi“, ale zrníčka jsou v případě řecké kávy namlety ještě jemněji. Vaří se v džezvě a její příprava je hotovou alchymií, musí se totiž přesně odhadnout okamžik, kdy má káva ty správné vlastnosti k podávání.

Maso

Řecká kuchyně je založena v podstatě na třech základních ingrediencích, olivovém oleji, zelenině a mase. Pokud nejste zapřísáhlý vegetarián, musíte bezpodmínečně zkusit několik typicky řeckých masových pokrmů. Nejznámějším zástupcem je určitě gyros, plátky masa (nejčastěji kuřecího nebo vepřového) napíchnuté na jehlici, které se pozvolna opékají. Pozor! Nepleťte si v Řecku pojem gyros a kebab, kebab zde znamená opékané mleté maso, ne plátkové. V Řecku se, stejně jako u nás, hojně připravuje maso vepřové. Najdete jej především ve zmíněném gyrosu i v suvlaki – kousky masa grilované na špízu. Méně než u nás se pak nabízí kuřecí. Kromě gyrosu a suvlaki se servírují jeho grilované či pečené čtvrtky.

Daleko širšímu využití se v Řecku těší hovězí. Každá dobrá taverna vám nabídne stifado, zapékané maso s nakládanými cibulkami i juvetsi, dušené hovězí v rajčatové omáčce. Mleté hovězí ochutnáte v typicky řecké musace i pastitsiu, ale také v podobě karbanátků (řecky bifteki) nebo čevapiči (řecky sutzukakia).

shutterstock_176929712

Jehněčí se v řecké kuchyni používá také daleko častěji než v té naší. Výborné jehněčí maso můžete ochutnat v juvetsi, které se připravuje stejně jako v případě hovězího masa, nebo v kleftiku, což je dušené jehněčí s kostí v zapékací misce. Jelikož je Řecko zemí závislou na moři, není vůbec divu, že místní kuchyně obsahuje i mnoho plodů moře. Rozhodně si nenechte ujít chobotnici na grilu, smažené kalamari, mušle v rajčatové omáčce i různé druhy ryb.

Sladkosti

Hlavními zástupci řeckých dobrot jsou baklava, chalva, lukumades nebo řecký jogurt s medem. Při ochutnávání řeckých sladkostí se připravte na to, že jsou opravdu hodně sladké. Pod baklavou si představte několik vrstev listového těsta posypaných oříšky a namočeného v medu. Chalva je sladké těsto s pastou ze sezamových semínek s různými příchutěmi i oříšky. Lukumades jsou obdobou našich malých koblížků, namáčí se do medového sirupu. Řeckým fenoménem je hustý jogurt, který se dá využít různě. Jedinečnou řeckou snídaní je právě řecký jogurt smíchaný s hustým řeckým medem, úžasně osvěžující pochoutka. Pokud chcete jen tak něco sladkého zakousnout na ulici, vyzkoušejte pasteli – placaté tyčinky z různých druhů oříšků či sezamových semínek zalitých v medu. Nebo čokoládové tyčinky značky Papadopulos prodávané v červených plechovkách.

shutterstock_150154664

Alkohol

Pití alkoholových nápojů je v Řecku velmi úzce spjato s jídlem. Z typicky řeckých produktů vybíráme následující.

Jako aperitiv před jídlem je podáváno ouzo (čti uzo), pálenka z hroznových slupek, které zbyly po výrobě vína, se silnou příchutí a vůní anýzu. Vznik ouza je podle tradice přičítán ostrovu Lesbos a ten je dodnes jeho nejslavnějším producentem. Pálenka se podává ve vysoké štíhlé sklenici, do které si každý dle chuti přileje vodu nebo přidá kostky ledu, z čiré barvy se tak stane mléčně bílá. Ouzo je oblíbené i samostatně jako osvěžující nápoj během dlouhých letních večerů na terase.

shutterstock_240440188

Jako doplněk k jídlu se stejně jako u nás objednává pivo i víno. Nejstarším a největším řeckým pivovarem je Fix, který je jednou z nejoblíbenějších lokálních značek v celém Středomoří. Nejrozšířenější značkou řeckého piva v samotném Řecku je však ležák Mythos, druhý největší pivovar v zemi se sídlem v Soluni a v roce 2008 se stal součástí skupiny Carlesberg. Třetím nejznámějším řeckým pivem je Alfa, osvěžující, lehký ležák nejvíce se hodící právě k jídlu.

U řeckých vín obecně platí, že místní vína jsou těžší a sladší než ta česká. Pokud si chcete objednat víno k jídlu, rozhodně si vyžádejte domácí („spitiko“). Není totiž nic výjimečného, že si taverny vyrábějí svá vína samy nebo je odebírají přímo od výrobce. Číšník vám víno přinese v půllitrové nebo litrové karafě.

Po každém dobrém jídle je v Řecku pravidlem vychutnat si ještě digestiv. K tomu je ideální Metaxa, kterou velmi důvěrně známe i v naší zemi. Její kvalita je určována mimo jiné lety zrání a označuje se počtem hvězdiček na obalu. Jedinečným místním digestivem je likér masticha, alkoholový 40% sladký nápoj s příměsí mastichy, pryskyřice z keře Řečík lentišek, je charakteristický svým výrazným aroma.

Sýry

Pod pojmem řecký sýr si asi každý vybaví fetu, tvrdý bílý sýr vyráběný ze směsi kozího a ovčího mléka. Pokud ji budete chtít ochutnat, máte hned několik možností, fetu najdete v řeckém salátu, v tyropitě (kapsa z lístkového těsta plněná právě fetou) nebo vám ji v taverně přinesou pokapanou olivovým olejem a posypanou oreganem, ideální k zakousnutí ke chlebu.

shutterstock_309574094

Asi druhým nejoblíbenějším řeckým sýrem je graviera, tvrdý žlutý ovčí sýr pocházející z Kréty. S gravierou se můžete setkat jako se smaženým sýrem (bez trojobalu, na který jsme zvyklí) pokapaným citronem nebo s nastrouhanou na těstovinách.

Výborným, i když ne typicky řeckým, nýbrž kyperským sýrem, je chaloumi. Vyrábí se ze směsi ovčího a kozího mléka, má polotvrdou konzistenci a jeho nejchutnější úpravou je grilování, můžete jej také usmažit nebo jen tak pokapat citronem, posypat oreganem a dát si jej do sendviče.

Sbíhají se vám sliny? Vyrazte na poznávací zájezd do Řecka. Přejeme vám dobrou chuť = Kαλή όρεξη

Autor: Radynacestu.cz

Foto: Shutterstock.com

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZAHRANIČÍ