Z OSTRAVY

POCTA HORNICTVÍ (KONÍK) VERSUS VELKÝ DAR (BALÍK)

Svým umístěním před ostravskou radnicí vyvolaly obě plastiky bouřlivé emoce. Obě si pohrávají se symboly. Koník s heraldickým znakem Ostravy a zaniklým hornictvím, na jehož základech Ostrava stojí. Balík s časem Vánoc. Dali jsme dohromady dostupné informace a Koníka a Balík postavili vedle sebe. Hodnocení je na Vás.

Myšlenka a vznik

Koník byl nápadem Jaroslava Prokopa (ředitel soukromé umělecké školy AVE ART) a tehdejšího místostarosty Moravské Ostravy a Přívozu Dalibora Mouky (zastupitel za hnutí LEČO-Lepší a čistá Ostrava, Ostrava-Jih).

Balík kurátorsky připravil ředitel městské galerie PLATO Marek Pokorný a jeho hlavním propagátorem je náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová (hnutí ANO).

Tvůrci

Koníka vykovali umělečtí kováři Ondřej Géla, Jan Balner, Jan Braunš a Stanislav Holík. Plastika získala prestižní ocenění v kategorii "Volná tvorba a komorní plastika" na mezinárodní kovářské soutěži Hefaiston na hradě Helfštýn, která se uskutečnila na konci srpna roku 2016. 

Balík byl vytvořen v dílnách Národního divadla Moravskoslezského a jeho autorkou je pražská výtvarnice Erika Bornová. Erika Bornová je, jak poměrně nevhodně zdůrazňují zastánci Balíku, dcerou Adolfa Borna a ženou malíře Tomáše Císařovského.

Reakce

Koník to schytal především od místních kulturních elit. Bylo mu vyčítáno nedostatečné umělecké vzdělání autorů a to, že byl do prostoru instalován bez umělecké soutěže. Na druhou stranu se za krátkou dobu své instalace stal součástí oficiálních propagačních materiálů města a získal značnou oblibu u velké části obyvatel.

Balík si vedl u místních kulturních elit o poznání lépe, a to i přes to, že jeho instalace neprošla uměleckou soutěží. U obyvatel města si ale příliš příznivců nezískal. 

Cena

Koník byl zapůjčen bezplatně. Obyvatele Ostravy nestál ani korunu, kromě instalace, kterou realizovaly Technické služby Moravská Ostrava a Přívoz.

Balík stál dle informace z radnice 2 000 000 Kč. Zda je v ceně započteno dvanáct parkovacích míst v podzemních garážích, ze kterých ho podpírají stojky, známo není. V ceně není započteno předpokládané každoroční uskladnění a montáž a demontáž díla. Autorka díla Erika Bornová udělala krásné gesto a svůj honorář ve výši 130 000 Kč věnovala Mobilnímu hospici Ondrášek.

Budoucnost

Koník byl v kruhovém objezdu před radnicí instalován dočasně od prosince 2013 do června 2014. Termín instalace byl následně obvodem prodloužen. V únoru 2016 byl z iniciativy primátora Tomáše Macury (hnutí ANO) z kruhového objezdu před radnicí odstraněn. V témže roce se obvodu podařilo koníka umístit na svém pozemku u Hlavního nádraží. Současné vedení obvodu Moravská Ostrava a Přívoz odmítlo v loňském roce nabídku Jaroslava Prokopa a jeho školy AVE ART, kdy koník byl obvodu nabídnut do majetku. Dnes je koník umístěn na kruhovém objezdu pod Svinovskými mosty.

Balík má být dle nejnovějšího vyjádření Zuzany Bajgarové (hnutí ANO) umístěn v Ostravě po dobu Vánoc opakovaně. Podrobnosti a data ve svém vyjádření neuvedla.

Hodnocení

si udělá každý sám.

Naše hnutí LEČO-Lepší a čistá Ostrava chce v případě úspěchu v podzimních komunálních volbách iniciovat návrat Koníka do kruhového objezdu před radnici města.

 

Foto: google

dm, redakce, LEČO-Lepší a čistá Ostrava

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY