OSTATNÍ

Kde a proč hledat hipsterský podnik

Pokud jste nestrávili posledních několik let izolovaní od zbytku světa, pravděpodobně jste zaslechli slovo „hipster“. Skoro každý má jakousi vágní představu o tom, jak takový hipster vypadá, ale málokdo už o tom, co dělá a hlavně – proč si zvolil takový (jaký vlastně?) způsob života. Pojďme si v tom udělat trošku pořádek. A říct si, že tahle subkultura, na kterou se mnoho lidí dívá skrze prsty jako na nevycválanou mládež, možná dělá víc dobrého, než si myslíme.

Historický hipster

Ona to není žádná novinka. O hipsterech psal  William S. Burroughs, Allen Ginsberg nebo Norman Mailer už v padesátých letech 20. století, ale samotný termín je ještě starší a jeho původ je u bílých amerických jazzových hudebníků. Už tehdy se mluvilo o mainstreamu, komerčním publiku i produkci a lidech, kteří jsou proti proudu.

Hipster dnes

Dnes těžko říct, jestli je hipster termín hanlivý nebo prostě popisný. Každopádně označuje subkulturu převážně mladých lidí s typickým zevnějškem, ale i životním stylem. Ale neznevažujme, jestli se totiž této komunitě něco upřít nedá, je to činorodost. Úzkostná snaha jít proti většině z „nich“ nich utvořila velmi snadno rozpoznatelnou odnož mainstreamu, ale pouze v prvním plánu. V tom druhém se bojkot konformního projevuje jako neustálá práce na originálních projektech. A tak tam, kde sedí lidé venku na kávičce nebo vínku, vznikají podniky s pivy z malých pivovárků a sezónní nabídkou. Tam, kde se chodí do klubů poslouchat taneční hudba nebo pop, vznikají malé scény pro skoro neznámé kapely a kulturní počiny. Díky hipsterům známe dobrou kávu, čerstvé, sezónní a lokální potraviny i výrobce, dokážeme i tak obyčejnou věc jako stříhání vlasů povýšit na zážitek se vším všudy.

Kam v Ostravě

Vybrali jsme pro vás čtyři podniky, které by se za hipsterské považovat daly, ale získaly si takovou oblíbenost, že se jim velký přínos pro ostravský kulturní život prostě musí nechat.

Old Town Barbershop

Pánové, pokud chcete zažít úpravu vousů a vlasů ve vyloženě gentlemanském stylu, není nic lepšího, než navštívit salón s názvem barber shop. Ke službám, jako je například holení břitvou, dostanete třeba whiskey. Luxusní a výhradně pánské holičství. Kromě Old Town Barbershopu najdete v Ostravě i jiná a podobná místa, stačí vyhledat.

Facebook: https://www.facebook.com/oldtownbarbershopostrava

Otevírací doba: po-pá: 9:00 až 20:00

so: 11:00 až 16:00

Objednávky: +420737025085

https://old-town-barbershop.reservio.com/

DOCK

Jestli jste ještě nezavítali, udělejte to. Krásný podnik na Havlíčkově nábřeží pořádá kulturní i gastronomické akce, koncerty, je spojen s galerií a rozhodně se tam nudit nebudete. Dá se tam totiž i jen tak velmi příjemně posedět.

Web: http://www.clubdock.cz/

Facebook: https://www.facebook.com/ClubDockOstrava/

Otevírací doba: pondělí – čtvrtek 11:00 – 00:00
pátek 11:00 – 02:00
sobota 18:00 – 02:00

Rezervace: +420 603 335 791 (SMS)

Just Donut.

Jak se můžete dočíst v jednom za našich dřívějších článků, Just Donut. nemají jenom vynikající typické „koblížky“, ale i pohnutý příběh vzniku celého podniku. Zejména kolaudace stála za to. V nabídce jsou neustále čerstvé donuty, a i když si na ně s největší pravděpodobností budete muset počkat ve frontě, rozhodně stojí za to. A další kuriozita? Velmi variabilní otevírací doba.

Facebook: https://www.facebook.com/Just-Donut-937732052915679/?fref=ts

Adresa: Puchmajerova 1799/9, 702 00 Moravská Ostrava a Přívoz

Cokafe

Původně pojízdná kavárna, dnes vyhlášený a expandující espresso bar. Dá se říct, že jako první přinesli do Ostravy tu pravou kavárenskou kulturu. Respektive tu výběrovou kulturu. I kávu.

Facebook: https://www.facebook.com/co2kafe/

Adresa: Poštovní 155/14, 70200 Moravská Ostrava a Přívoz

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ