ZDRAVÍ A SPORT

Sezóna medvědího česneku

Po dlouhé zimě, i když bychom ji mohli považovat za mírnou, se do přírody pomalinku vkrádá jaro. To astronomické jsme přivítali nedávno, a to opravdové už pomalu vidíme kolem sebe taky. Je třeba doplňovat sílu a konečně se můžeme začít více soustředit na sezónní potraviny. Máme štěstí. Jedna z prvních jarních bylin, která je doslova napěchovaná vitamíny a chutí, zdaleka neroste všude v republice. Ale na Moravě ano, a v okolí Ostravy jí dokonce najdeme doopravdy hodně. Udělejte si výlet a přineste si domů co nejvíce medvědího česneku. Nebudete litovat.

Sezóna medvědího česneku2

Jak, kde, kdy a proč

Medvědí česnek (Allium ursinum) začíná v lesích růst už koncem února, když jsou příznivé podmínky. Hlavní sezóna je pak na konci března a v dubnu, kdy je lístků, které se konzumují, nejvíce, a mají nejvíc vitamínů. Na začátku května začne česnek kvést, takže veškerou svou sílu investuje do květů a listy ztrácejí vitamíny i účinnost.

Dvě nejzásadnější složky, které medvědí česnek obsahuje, jsou vitamin C a alliin, respektive allicin. Vitaminu C obsahuje 150 mg na 100 g, kdežto například jablko n stejnou váhu jenom 4 mg! (Ovšem… sníst 100 g jablka je o dost jednodušší.) Alliin je velmi zajímavá látka. Ten se objevuje v neporušených lístcích, jakmile je ale mechanicky poškodíme (rozmělníme mezi prsty nebo v hmoždíři, nasekáme apod.), uvolní se enzym, který alliin promění na alicin, který má typickou česnekovou vůni. Ta je jedním ze zásadních rozpoznávacích znaků medvědího česneku, jehož lístky by si málo pozorný sběrač teoreticky mohl splést s listy konvalinky.

Allicin pomáhá tělu při nachlazení, chřipce a respiračních potížích, dále mírní angínu, průjmy i zácpu, podporuje trávní a správné funkce žaludku, potírá streptokoky i stafylokoky. Medvědí česnek využijeme také jako prevenci vzniku oparů (na imunitu), při všemožných infekcích, pro detoxikaci těla (která je důležitá v tomto období i proti jarní únavě), ale dokonce i na zlepšení pleti nebo při poruchách srdečního rytmu.

Ideální podmínky kolem Ostravy

Pokud se chcete vydat nasbírat si medvědí česnek, doporučujeme výlet do Polanky a okolí. Jelikož medvědí česnek roste především ve vlhkých lesích bohatých na živiny, v nížinách kolem vodních toků, jsou pro něj právě lužní lesy kolem Polanky nad Odrou ideální půdou. Ale určitě najdete i svá vlastní místečka, kam si na česnek zajít. Je dost dobře možné, že vám roste skoro za plotem.

Použití medvědího česneku

Aby se česnek rozvoněl a uvolnila se z něj látka allicin, je třeba ho rozmělnit, nasekat, natrhat nebo jinak mechanicky zpracovat. Proto je ideální surovinou pro přípravu pesta nebo smoothie, kupodivu se výtečně chuťově hodí k banánům (i když by to asi nikdo na první dobrou nečekal). Vynikající je jako přísada do špenátu, pomazánek, polévek, ale i jen tak – nasekaný na chleba s máslem.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT