ZAHRANIČÍ

Top 5 míst Florencie: Co si nenechat ujít v toskánské metropoli

Perla Toskánska rozkládající se na březích řeky Arno je doslova přeplněná uměním a architektonickými skvosty. Třetina všech velkých kulturních pokladů Itálie se nachází právě ve Florencii a jejím bezprostředním okolí. Historické centrum města navíc zabírá malou kompaktní plochu, a tak budete mít všechny památky na dosah. Poznejte s námi pět míst, která ve Florencii zaručeně nesmíte minout.

Galerie Uffizi: Povinnost každého návštěvníka

Jedna z nejznámějších galerií světa a nejnavštěvovanější umělecká sbírka ve Florencii vás může zaměstnat na několik hodin. V paláci, postaveném v 16. století pro Francesca Medicejského coby správní budova toskánských velkovévodů (uffizi je výraz pro „úřady“), je toho ke vstřebání skutečně mnoho. Plejáda uměleckých děl od antiky po baroko zahrnuje několik perel v čele s Botticellim, Tizianem, Raffaelem, Michelangelem, Caravaggiem nebo Da Vincim. Nechybí ani vlámští a holandští mistři Rembrant, Rubens nebo Van Dyck či německý zástupce Dürer. Slavnou obrazárnu nesmí vynechat žádný návštěvník města. A až budete umělecky vyčerpaní, dopřejte si oddech v úchvatné kavárně na střešní terase.

Věděli jste, že Galerie Uffizi vystavuje největší sbírku renesančního umění na světě? Většina obrazů pochází ze sbírek Medicejského rodu.

 

Ponte Vecchio: Ikona Florencie

Přes řeku Arno vede ve Florencii několik mostů, avšak Ponte Vecchio (Starý most) je zaručeně ten nejznámější, nejkrásnější a nejromantičtější, zvláště pak za soumraku. Byl postaven už v roce 1345 a jedná se již o třetí most vybudovaný na tomto místě – dva předchozí vzaly za své při povodních. Některá z protipovodňových opatření současného mostu přitom navrhoval sám velký Leonardo da Vinci! A jak je vidět, tak se osvědčila, protože most můžeme obdivovat v celé jeho kráse dodnes. Zajímavý je také fakt, že se jedná o jediný florentský most, který Němci na sklonku války neodstřelili.

Věděli jste, že na mostě Ponte Vecchio se dá také nakupovat? Obchůdky byly na mostě vystavěny již v době jeho otevření. Florentská vláda se na něm tehdy rozhodla zřídit 46 obchodů, aby se jí vrátily náklady vložené do stavby mostu.

shutterstock_338875094

 

Santa Maria del Fiore: Florentský dóm je vidět odevšad!

Kupole florentského chrámu Santa Maria del Fiore (nazývaného též prostě „Duomo“ – „dóm“) je v panoramatu města nepřehlédnutelná a slouží jako vynikající orientační bod. Jeden z největších kostelů na světě a současně symbol města je výsledkem mnoha přestaveb, z nichž poslední se uskutečnila na konci 19. století. Uvnitř budete moci obdivovat především překrásné vitráže nebo impozantní fresku Posledního soudu, která pokrývá vnitřní plochu kupole. Navštívit můžete také kryptu, která ukrývá mimo jiné meč Giovanniho de’Medici.

Věděli jste, že na vrchol na florentského Duomo se můžete vyšplhat po 463 schodech a odměnou vám bude nádherná vyhlídka na celé sto?

shutterstock_392117161

 

Palác Pitti: Ohromné sídlo Medicejských

Sídlo vládců Florencie, rodu Medicejských, kteří zde pobývali až do roku 1868. Dětství v něm mimo jiné strávila také Marie Medicejská, pozdější francouzská královna, a nechala podle vzoru paláce Pitti později vystavět Lucemburský palác v Paříži. Palazzo Pitti je skutečně rozlehlý a ukrývá pět muzeí a galerií. Nejznámější z nich je tzv. Galleria Palatina s díly Tiziana, Velázqueze, Raffaela nebo Caravaggia. Za návštěvu rozhodně stojí také královské komnaty, tzv. Appartamenti Reali. Palác Pitti je obklopen úchvatným parkem Boboli, kde si po uměleckém zážitku můžete dosyta odpočinout.

Věděli jste, že Marie Medicejská si pro stavbu Lucemburského paláce objednala od Rubense známou sérii obrazů, které se dnes říká Medicejský cyklus? Dílo si dnes můžete prohlédnout v pařížském Louvru.

 shutterstock_295206296

Basilica di Santa Croce: Kde odpočívají italští velikáni

V Bazilice svatého Kříže našly svůj poslední odpočinek jedny z nejvýznamnějších osobností v historii Itálie. Svůj náhrobek tu má mimo jiné Michelangelo, Machiavelli, Rossini nebo Galileo Galilei. Bazilika pochází z poloviny 15. století a byla vystavěna tehdy velmi mocným františkánským řádem. V kostele budete moci obdivovat velké množství kulturních skvostů. Jednou z největších pozoruhodností chrámu je raně renesanční Kaple Pazziů (Cappella dei Pazzi), mistrovské dílo Brunelleschiho.

shutterstock_173846513

Věděli jste, že Michelangelo dostal za svoji sochu Davida (vystavenou ve florentské Galleria dell’Academia) 900 zlatých dukátů, což je údajně více, než Leonardo Da Vinci vydělal za celý svůj život?

Přečtěte si další zajímavosti o Florencii nebo rovnou vyrazte na nějaký eurovíkend do Florencie!

Text: Radynacestu.cz

Foto: Shutterstock.com

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZAHRANIČÍ