ZAHRANIČÍ

Trh La Boqueria v Barceloně: Vydejte se na ochutnávku Katalánska

Zralé šťavnaté ovoce, lesknoucí se druhy zeleniny, které jste ještě nikdy v životě neviděli, čerstvé ryby a dary moře, nejjemnější španělská šunka, pyramidy vynikajících sýrů, sudy plné oliv, na slunci sušená rajčata, lákavé sladkosti, domácí marmelády, opojné katalánské víno… Největší barcelonský trh La Boqueria vám doslova rozdráždí zrakové, čichové a především chuťové buňky!

shutterstock_101032684

Nejznámější barcelonskou tržnici Mercat de la Boqueria místní zpravidla označují pouze jako „La Boqueria“. Její oficiální název pak zní „Tržnice svatého Josefa“ (Mercat de Sant Josep). Výraz „Boqueria“ pochází snad ze starého katalánského slova „boc“, výrazu pro maso. S plochou 13 600 m2 je La Boqueria největším trhem v Barceloně a také jedním z největších trhů se zemědělskými produkty v celé Evropě. K jeho oblibě jistě přispívá i to, že jej najdete přímo v centru města, na okraji La Rambla, ze které uvidíte impozantní vysoký oblouk z tepaného železa označující vchod do tržnice.

La Boqueria brzy oslaví 600 let od svého vzniku

První zmínka o tomto ústředním barcelonském tržišti se datuje do roku 1217 a prý už v té době se v těchto místech čile obchodovalo. Nejinak je tomu i dnes, kdy se na trhu potkávají místní obyvatelé, kteří sem přicházejí nakoupit čerstvé suroviny na sobotní oběd, šéfkuchaři nejlepších barcelonských restaurací a turisté snažící se alespoň na chvíli vstřebat tento působivý barcelonský mumraj.

Po dlouhá tři staletí se na místě dnešního tržiště nacházel trh s vepři, ve své současné podobě pak La Boqueria začala fungovat až v 19. století. Na začátku 20. století se pro ni barcelonské úřady rozhodly postavit novou velkou budovu a v roce 1915 byla postavena úctyhodná zastřešená železná hala připomínající nádraží.

shutterstock_31359301

 

Poznejte širokou škálu dobrot a začněte ochutnávat!

A co vlastně od takového trhu můžete čekat? Až se pořádně rozkoukáte a přivyknete místní působivé změti hluku, barev a vůní, můžete se vydat ochutnávat! Při procházce tržnicí se nejprve na chvíli zastavte u některého z  místních stánků a je jen na vás, co si z obrovské šíře nabízeného sortimentu vyberete. Místní prodejci vám rádi nabídnou měsíček šťavnatého melounu, ukrojí vám kousek zralého sýra nebo potěší vaše chuťové pohárky domácím sladkým pečivem.

Že vás ze vší té záplavy lákavého jídla přepadl větší hlad a drobné ochutnávky už vám nestačí? Nezoufejte, přímo na trhu a v jeho bezprostřední blízkosti totiž objevíte také několik restaurací, stánků s rychlým občerstvením (pozor – čerstvě vymačkané ovocné šťávy jsou návykové!) a především pak tapas barů nabízejících většinou občerstvení „na stojáka“. Právě v tapas barech můžete okusit vynikající chuťovky připravené z těch nejčerstvějších surovin nakoupených přímo v tržnici. U barů a stánků se sice často tvoří dlouhé fronty, ale vystát je za to rozhodně stojí.

shutterstock_335193968

Tapas: Neuvěřitelný výběr španělských dobrot

Tapas jsou typickou španělskou specialitou a pilířem místní kulinární scény. Jedná se o malá lahodná sousta, chuťovky a jednohubky, které si můžete dopřát v barech a kavárnách po celé zemi. Jejich výběr je ohromující, chtělo by se říct, že snad dokonce nekonečný. V některých barcelonských tapas barech narazíte také na překvapivě kreativní chuťovky a netradiční kombinace surovin, jimiž je katalánská kuchyně proslulá.

Z tradičních tapas můžete vyzkoušet třeba sušenou solenou tresku (bacallà salat), ančovičky ve vinném octu (boquerons), zeleninovou omeletu (tortilla de verduras), kousky brambor v rajské omáčce (patates braves) nebo chobotnice s paprikou (pop à feira). Dále se nabízí obrovský výběr ostatních mořských plodů nebo třeba kousky kořeněné klobásy, humrová majonéza, masové kuličky či oblíbení šneci nebo jiní měkkýši pražení na pánvi…

Pokud máte ještě větší hlad a ani drobné chuťovky vám nestačí, můžete si ve většině tapas barů objednat tzv. ración – velkou porci tapas, popř. media ración, tedy poloviční dávku klasického ración. Takový ración vás jednak zasytí a jednak vám umožní ochutnat najednou více druhů tapas.

La Boqueria není jediná: Vypravte se objevovat další barcelonské trhy!

Trh La Boqueria je otevřený každý den kromě neděle od osmi ráno do půl deváté večer. Chcete-li se vyhnout největším davům a prohlédnout si nabízené zboží v poklidu, vydejte se sem časně ráno. Pokud ale naopak toužíte zažít tu pravou autentickou atmosféru, přijďte sem v době oběda. La Boqueria se nachází jen kousek od barcelonské opery, z metra vystupte na zastávce Liceu.

shutterstock_88319779

La Boqueria však není jedinou tržnicí, kterou ve městě najdete. Vždyť trhy s čerstvými surovinami patří ke koloritu Katalánska! V Barceloně nějaký ten trh objevíte ve většině místních čtvrtí. Tržnice zpravidla bývají otevřeny od pondělí do soboty a svým návštěvníkům nabízejí nepřekonatelné zážitky.

Pokud jste si už dosyta prohlédli La Boqueriu, vydejte se třeba na Tržnici svaté Kateřiny (Mercat de Santa Catarina) rozkládající se na místě bývalého dominikánského kláštera, jehož pozůstatky můžete v prostorách trhu dodnes vidět. Dalším známým a oblíbeným barcelonským trhem je Trh svatého Antonína (Mercat de Sant Antoni), který leží nedaleko od La Boquerii. Že už máte trhů s jídlem po krk? Na Trhu svatého Antonína vystřídají každou neděli prodavače potravin obchodníci nabízející staré knihy, komiksy, časopisy, pohlednice nebo známky.

Sbíhají se vám sliny? Tak vyrazte na poznávací zájezd do Barcelony.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZAHRANIČÍ