POLITIKA

Politický audit na Jihu!!!

Bezprecedentní politický audit. Jinak se snad ani nedá nazvat kontrola, kterou vedení městského obvodu opětovně posílá na vybrané příspěvkové organizace. Čirou náhodou se tak stalo pouhý jeden den po konání červnového zastupitelstva nejlidnatějšího ostravského obvodu. Snad proto, aby se na toto téma mezi občany a radními nerozvinula žádná diskuse. A že by bylo o čem debatovat!

Starosta Ostravy-Jihu Martin Bednář a jeho nejbližší spolupracovníci - radní Adam Rykala a tajemník úřadu Petr Mentlík

Starosta Ostravy-Jihu Martin Bednář a jeho nejbližší spolupracovníci – radní Adam Rykala a tajemník úřadu Petr Mentlík

Audit totiž opakovaně míří pouze na ty organizace, v jejichž čele stojí osoby nepohodlné ani ne tak současnému vedení radnice, jako konkrétně Adamu Rykalovi, radnímu zodpovědnému za oblast školství. Městský obvod, v jehož čele stojí starosta Martin Bednář, vypsal veřejnou zakázku na provedení tohoto auditu už dvakrát, ani v jednom případě se však nakonec neuskutečnila kvůli procesním chybám v zadání soutěže.

Kontrolovat se bude hospodaření ZŠ Františka Formana, kde je ředitelkou PaedDr. Ivona Klímová, členka opoziční ODS, která si na jednáních zastupitelstva „dovoluje“ ptát se a poukazovat na nepravosti páchané vedením radnice. Audit dále míří na ZŠ Provaznická, kterou vede další bývalá radní Mgr. Libuše Přikrylová. Ta je sice členkou koaliční ČSSD, nicméně k její smůle té části, jež radního Rykalu a jeho blízké straníky zrovna nemusí. A navíc kamarádí s Ivonou Klímovou! Prověrka dále čeká Mgr. Marek Pabjana, který je ředitelem ZŠ Kosmonautů 15. Tomu prý Rykala nemůže zapomenout, že na protest proti praktikám v ČSSD ze strany vystoupil a před dvěma roky byl na Jihu lídrem kandidátky Ostravského fóra založeného bývalým primátorem města Petrem Kajnarem. A konečně audit míří také na MŠ Za Školou pod vedením Věry Miklušové. Proč právě na tuto jedinou školku ze třiceti možných? Důvod je nasnadě, její ředitelka měla v minulosti spory se stávajícím vedoucím odboru strategického rozvoje Milanem Stochem, takže i zde je politické zadání víc než podezřelé.

Radnice Ostravy-Jihu

Radnice Ostravy-Jihu

Připadá vám to normální? Audit je vyhlášen účelově, snahou je prostě za každou cenu něco najít a odstranit nepohodlné osoby z jejich funkcí. Přitom ZŠ F. Formana stejně jako ZŠ Provaznická i ZŠ Kosmonautů 15 patří mezi nejúspěšnější a nejoblíbenější základní školy v obvodu. Tento krok vedení radnice Jihu jen dokumentuje styl jeho politiky – zbavit se osob, které mu „nejdou na ruku“.  Asi každý, kdo byl nebo viděl kousek jednání zastupitelstva současného vedení, ví, že současná rada odmítá komunikovat s občany, nejraději mlčí a rozhodují od stolu –  protože oni přece mohou. Jeden by zde řekl: „Lidská omezenost a malost nezná mezí…“

 

Autor: Michael Kutty

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA