ZDRAVÍ A SPORT

Martin Štěpánek: „Sport by měl být přístupný všem!“

Ostrava bude v době Olympiády malým Riem! O projektu Olympijského parku jsme si popovídali s náměstkem primátora města Ostravy Martinem Štěpánkem, který má oblast sportu ve svých rukou.

Náměstek primátora Martin Štěpánek

Náměstek primátora Martin Štěpánek

Ostrava se v létě na tři týdny spojí s jihoamerickým Rio de Janeiro. Na co všechno se v olympijském městečku můžeme těšit?

Projekt Olympijského parku se bude odehrávat na třech místech v Ostravě a to na Masarykově náměstí, na Černé louce a u řeky Ostravice. Na Masarykově náměstí budou k dispozici atletické disciplíny včetně běhu, skoků a hodů, dále sportovní gymnastika a pro nejmenší např. zábavná kola. Pro plážové alternativy různých míčových sportů budou moci návštěvníci využít beach volejbalové hřiště. Na Černé louce bude vybudováno víceúčelové hřiště s umělým povrchem, které se bude proměňovat v různá sportoviště – např. florbalové, házenkářské nebo volejbalové hřiště, jindy se stane bojovou plochou pro taekwon-do, karate, judo, řeckořímský zápas nebo šerm. V blízkosti hřiště bude možnost zahrát si odlehčenou formu basketballu, tzv. streetball. Návštěvníci se mohou těšit i na exhibiční zápasy v boxu. V rodinném koutku budou připravena sportoviště pro nejmenší – stávající dětské hřiště bude rozšířeno o trampolíny a nafukovací sportovní arénu pro děti, které se budou moci svézt nebo závodit na odrážedlech nebo házet olympijskými kruhy na cíl. Dále bude v areálu Černé louky zázemí pro stolní tenis a střelecké disciplíny, jako je lukostřelba, biatlonová laserová střelnice, šipky nebo odlehčená zábavná střelba laserovou zbraní na plechovky pro menší návštěvníky. Mimoto si zde zájemci budou moci vyzkoušet trenažery veslování, jízdu na kole či běh, případně se mohou roztančit na zábavných tanečních podložkách. Na zelené louce budou instruktoři připraveni seznámit veřejnost se stále populárnějším ragby, které je od letošního roku opět olympijskou disciplínou. Na trávě si návštěvníci budou moci zahrát i zábavnou alternativu fotbalu v zorbovacích koulích. Pro odvážné bude k dispozici i horolezecká stěna. Veřejnosti bude otevřena také stávající budova Golf arény na Černé louce, kde si pod vedením instruktorů budou moci vyzkoušet golfové odpaly. V blízkosti Loděnice budou u břehů Ostravice připraveny vodní disciplíny – kanoistika a veslování – a zájemci se budou moci projet po in-line stezce podél řeky na in-line bruslích nebo koloběžkách.

Olympijský park v Ostravě podporuje Moravskoslezský kraj i město Ostrava. Martin Štěpánek (vpravo) na fotce s hejtmanem Miroslavem Novákem a krajským radním Josefem Babkou

Olympijský park v Ostravě podporuje Moravskoslezský kraj i město Ostrava. Martin Štěpánek (vpravo) na fotce s hejtmanem Miroslavem Novákem a krajským radním Josefem Babkou.

V logu akce je rukou kreslený běžící panáček, kdo je jeho autorem a jak logo vzniklo?

Oficiální logo Olympijského parku Ostrava tvoří kresba Emila Zátopka, rodáka z nedaleké Kopřivnice. Tento fenomenální běžec, držitel čtyř zlatých a jedné stříbrné olympijské medaile, je inspirací nejen pro návštěvníky olympijského parku, ale i pro český reprezentační tým na Letních olympijských hrách v Riu de Janeiru. Emil Zátopek proslul mimo jiné chutí bojovat do posledního dechu a nikdy se nevzdávat, jeho výrok „Když nemůžeš, tak přidej!“ motivuje sportovce na celém světě.

Do Ria postupně odjede 104 českých sportovců. Je nějaký sportovec, kterému vy osobně fandíte o něco víc než ostatním? 

Budu fandit všem českým sportovcům, bojujeme všichni za Českou republiku. Ale samozřejmě budu rád, když zvítězí sportovci z našeho města či kraje.

Oficiální maskoti Olympiády v Riu de Janeiru

Oficiální maskoti Olympiády v Riu de Janeiru

Co vy a sport? 

Pravidelně hraji sálový fotbálek. V létě občas zkouším tenis či kolo, v zimě je to lyžování a běžky.

Kdybyste si mohl vybrat jeden sport z letní olympiády, za který byste reprezentoval Česko, který by to byl?

Kdysi jsem hrával fotbal, takže určitě ten. Je velká škoda, že se naši hráči nekvalifikovali.

Náměstek pro sport Martin Štěpánek byl členem týmu ostravského cyklo handymaratonu na trase Košice - Praha - Košice.

Náměstek pro sport Martin Štěpánek byl členem týmu ostravského cyklo handymaratonu na trase Košice – Praha – Košice.

Ostrava byla předloni Evropským městem sportu. Myslíte si, že je Ostrava českým městem sportu?

Sport byl vždycky výkladní skříní Ostravy. V dnešní době na kluby doléhají finanční těžkosti především ve sponzoringu. Proto je důležité, aby město i nadále zůstalo pevným partnerem sportovců. Ale i tak máme letos titul a stříbro u florbalistů či bronz u volejbalistek.

Dnes je v době mobilu, tabletů a televizí těžké děti přimět k pohybu. Jak chce Ostrava podporovat děti a mládež ve sportování? Chystáte nějaký zajímavý projekt? 

Dnes mají děti mnohem širší možnosti zábavy než před několika lety a virtuální svět zábavy je velmi lákavý. Nevyžaduje tolik úsilí. My chceme naproti tomu postavit širokou nabídku sportovních aktivit od těch nejmenších až po vrcholové sportovce. Město Ostrava má systém grantů, které pomáhají sport zpřístupnit všem. Navíc chceme zprovoznit další sportoviště, chystá se například rozšíření oblíbeného in-line areálu U Cementárny, či příprava fotbalové akademie na Bazalech.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT