ZDRAVÍ A SPORT

Sraz cestovatelů a Horobál 2020

Již 27. ročník srazu pro všechny milovníky cestování a hor se koná v termínu 21. – 22. února 2020 se v Domě kultury a v kině ve Frenštátě pod Radhoštěm. Hlavním hostem letošního Horobálu je Klára Kolouchová, první Češka, která zdolala tři nejvyšší vrcholy světa.

Na jaké besedy a filmy se v rámci programu můžete těšit letos? Páteční program odstartuje besedou Aloise Jaroše, který podstoupil dva zhruba týdenní treky po nejvyšších pohořích v Etiopii - Bale Mountains a Simien Mountains s výstupem na nejvyšší vrchol země Ras Dashen (4534 m). Pohoří Simien i Bale patří k nejkrásnějším pohořím Afriky vůbec. 

Hned potom bude vyprávět Zdeněk Gatěk o svém pochodu kolem osmitisícovky Manaslu (Nepál), po hranicích s Tibetem, v dechberoucí velehorské krajině. Večer se můžete těšit na Filmové ozvěny z 17.MFOF – Changabang, Fuego a Jejich příběh, který se stal vítězným filmem 17.MFOF. Jejich příběh je dobrodružný sportovní film o třech atletkách z Balkánu, které jedinečným a láskyplným způsobem mluví o své velké vášni pro horolezectví. 

V sobotu 22.2. od 10 hodin proběhne beseda dokumentaristy Víta Kanyzy. Poslechnete si povídání o jeho cestách a zážitcích, ve kterých propojuje cestování s dobrovolnictvím. V pořadu uvidíte ukázky z filmů a fotografií z Norska, Sumatry, Islandu, Haiti. Další pořad s názvem Země z nebe dobrodruha, filmaře a režiséra Jaroslava Jindry je sestavený výhradně z leteckých záběrů z celého světa. 

Hlavním hostem letošního Srazu cestovatelů je Klára Kolouchová. Povede besedu a promítání o cestě za splněným snem první Češky, která zdolala tři nejvyšší hory na Zemi. Po výstupu na Mount Everest v roce 2007, stanula Klára v roce 2019 na vrcholech hned dvou osmitisícovek - posvátné Kanchenjungy a nedlouho poté i na okouzlující a nemilosrdné druhé nejvyšší hoře světa K2! 

Dalším bodem hlavního programu bude multimediální cestopisný pořad Jiřího Kráčalíka, který vás zavede na trekovou expedici do sibiřského pohoří Sajany. S „plnou polní“ prostoupíme tajgou, tundrou a nebezpečnými brody, než se dostaneme na sedla a vrcholy tohoto pohoří. Navštívíme také Olchon, nejkrásnější a největší ostrov jezera Bajkal a hlavní město oblasti Irkutsk. 

Ve výstavní síni A. Poláška proběhne v sobotu od 18:30 proběhne vernisáž výstavy fotografií Josefa France o Evropských pouštích a také vernisáž Jaroslava Musila s názvem “Podél cest…”. Výstavy budou nadále přístupné každý všední den od 24. 2. – 13. 3. 2020 od 9 do 17 hodin.

V 19:00 v domě kultury proběhne zlatý hřeb večera - Horobál s mottem “Když nemůžeš, tak přidej!”.

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT