ZDRAVÍ A SPORT

Čtecí babičky mají úspěch u dětí ve Vítkovické nemocnici

Ve Vítkovické nemocnici už čtvrtý rok docházejí za nemocnými dětmi na dětské oddělení takzvané čtecí babičky a také čtecí dědeček. Každý den, včetně sobot a nedělí, pacientům předčítají pohádky a příběhy, společně hrají pexeso, společenské hry, kreslí si nebo povídají. Jsou to senioři, kteří se zapojili do projektu Počteníčko s babičkou. Ve Vítkovické nemocnici ho za podpory Nadace Agel realizuje Spolek Počteníčko.

„Do Vítkovické nemocnice chodí už osvědčený tým třinácti seniorů, kteří se pravidelně střídají tak, aby každý byl u dětí dvakrát nebo třikrát za měsíc,“ upřesňuje předseda Spolku Počteníčko Ivan Sekanina. „Svou činnost přizpůsobují věku dítěte a požadavkům personálu. Rozhodující je, že zpříjemňují pobyt pacientů na oddělení. Současně posilují mezigenerační vztahy a zvyšují zájem dětí o knihu a čtení,“ doplňuje Ivan Sekanina.

„Chceme, aby se děti cítily v nemocnici co nejlépe. Některým rodičům pracovní a jiné povinnosti nedovolí být s dítětem současně hospitalizován v nemocnici nebo jej každý den navštěvovat,“ říká členka správní rady Nadace Agel Bc. Veronika Dostálová a pokračuje: „Čtecí babičky jim rodinu či příbuzné mohou nahradit. A nejen to. Vznikají i báječné mezigenerační vazby.“

Projekt Počteníčko s babičkou má přínos nejen pro děti, ale také pro samotné seniory. Jde o konkrétní ukázku toho, jak se dá využít jejich potenciál, jak jsou užiteční a potřební.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT